Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Janjeći kotleti Stipe Kneževića “do koljena” potukli konkurenciju

Autor: Irena Jurjević

21.03.2009. 23:00
Janjeći kotleti Stipe Kneževića “do koljena” potukli konkurenciju

Foto: Sebastian GOVORČIN



Za razliku od prošlih godina, kuhače su se ove godine primili samo muškarci, dok je ljepšim polovicama pripala uloga ocjenjivača


Janjeći kotleti s povrćem i krumpirima predsjednika Udruge obrtnika Stipe Kneževića bili su dobitna kombinacija na kulinarskom natjecanju poznatih održanom u petak u Arsenalu u sklopu Dana gastronomije.
– Svaki posao koji radite iz ljubavi, nikada nije težak. Tako i pripremanje hrane. Imali smo dobre pomoćnike, kuhinja je kvalitetno opremljena pa nije bio problem raditi, rekao nam je Knežević, inače i sam poznati zadarski ugostitelj kojemu “motanje po kužini” nije stran pojam. Omiljena mu je spiza tako u omjeru 80 posto riba – 20 posto meso, no janjetina mu je, kaže, ipak uvijek u điru.
– Kad je sezona, janjetina je uvijek kvalitetna, pogotovo s dinstanim bižima i bobom. Janjeći kotleti, kao i but, idu pak uglavnom najbolje na gradele, otkrio je Knežević pa tako nema sumnje da je nagrada otišla u prave ruke.
 Uz Kneževića, kulinarsko umijeće u petak u Arsenalu pokazali su i novinar Zadarskog lista Krešo Bukvić, poduzetnik Reno Sinovčić te Stjepan Felber iz Turističke zajednice Grada Zadra. Svi oni morali su se u kuhinji ove godine snalaziti kako god su znali i umjeli, jer, za razliku od prošlih godina, ovog puta nije bilo recepata pa je tako jedina preporuka natjecateljima bila “baci mašti na volju”.
 Za razliku od prošlih godina kuhače su se ove godine primili samo muškarci, dok je ljepšim polovicama pripala uloga ocjenjivača. U ulozi žirija iskušale su se tako Anamarija Portada, Vlatka Vučić Marasović, Zorana Vrčić, Elvira Košura i Ksenija Božin, a spomenimo i to da su se sudionici natjecali u izradi hladnog i toplog predjela, glavnog jela i deserta.
 Drugo mjesto pripalo je toplom predjelu Rena Sinovčića – tjestenini s bobom i srdelama. Sinovčić se tako u Arsenalovoj kuhinji ispraksirao u miješanju kapulice, od koje se nije odvajao ni trena:
– Vidiš, ovo sve mora nestati, sve se mora pretvoriti u papar. Zato ne smin prestati mišat’ – bio je zaokupljen Sinovčić svojim poslom. On je bio iskren pa je priznao kako kuhinji nije baš vičan, no ako se u blizini nađe roštilj ili tava za palačinke, znao bi se snaći. Također, niti konobarenje mu nije strano pa je Sinovčić žiri poslužio sam – s tri tanjura u rukama.
 Treće mjesto pripalo je pak Stjepanu Felberu koji je pripremio desert u obliku roščića i savijača od višanja i sira. Ipak, puni tanjuri slastica kod ljepšeg spola zauzeli su tek treće mjesto.
– Moram skrušeno priznati da nisam na “ti” s kuhinjom. Nešto sitno iskustva imao sam u mornarici, ali to je to, kazao je Felber, koji se za plasman ponadao kako će mu, ako već nema istesanog kulinarskog umijeća kod dama pomoći barem – umjetnički dojam. Četvrto mjesto pripalo je pak hladnom predjelu od inćuna, mozarelle i boba koje je novinar Zadarskog lista Krešimir Bukvić jednostavno nazvao – Zadarski list:
– To je kombinacija svega – kiselog, slatkog, aromatičnog, no prije svega vizualno nadahnutog, pojasnio je Bukvić. Za bolju ocjenu dijelili su se i komplimenti, no dame su ostale nepokolebljive – janjeći kotleti Stipe Kneževića nadmašili su sve ostale.
 Dodajmo i to kako su, da bi sve bilo ukusno, jestivo i gotovo na vrijeme,  natjecateljima pomagali maturanti Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u ulozi pomoćnih kuhara, a sve to nadgledali su profesionalni kuhari u ulogama mentora koji su dodijeljeni po jedan svakom timu.