Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Puljić: U Europu ući čuvajući kršćanske vrijednosti

Autor: Agencija IKA

21.03.2010. 23:00
Puljić: U Europu ući čuvajući kršćanske vrijednosti

Foto: FAH



Pismo hrvatskih biskupa u povodu pristupnih pregovora za ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju predstavljeno je na konferenciji za novinare u ponedjeljak 22. ožujka u prostorijama Tajništva Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Na predstavljanju su sudjelovali članovi Stalnoga vijeća HBK i članovi Biskupske komisije HBK za EU.
U uvodnom dijelu predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić istaknuo je kako će objavljivanjem toga dokumenta prestati nagađanja kakav stav imaju biskupi o Europskoj uniji i o ulasku Hrvatske u EU. Nismo euroskeptici. Vjernike želimo potaknuti da prihvate stvarnost koja je krenula prije nekoliko desetljeća, a to je jedinstvo Europe, jedinstvo cijeloga svijeta, a jedinstvo svijeta je kršćanska ideja, rekao je nadbiskup Srakić.
Predsjednik Biskupske komisije HBK za EU zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je kako se tim pismom biskupi obraćaju katoličkoj, ali i široj javnosti, te se podsjeća na činjenicu da je legitimna hrvatska vlast pokrenula proces ulaska Hrvatske u EU i da se o tome vode pregovori. To konstatirajući, želimo ukazati na ono što donosi prednost na tom putu, ali i na neke moguće probleme koji se pojavljuju, rekao je kardinal, te istaknuo sadržaj Pisma koje se sastoji od četiri dijela. U prvom se tako ističe što su željeli utemeljitelji EU, potom u drugom dijelu kako na Europsku uniju gledaju rimski prvosvećenici. U trećem dijelu govori se o problemima i perspektivama Europske unije, dok posljednji dio predstavlja odnos Hrvatske prema Europskoj uniji.
Europska unija nije od jučer, počeci joj sežu u razdoblje nakon II. svjetskog rata, a sama ideja o povezivanju i zajedništvu rodila se u onom dijelu Europe koji nije bila pod komunizmom, rekao je kardinal, te podsjetio kako su utemeljitelji Europske unije inicijativu pokrenuli iz perspektive vjere za dobro Europe i čovjeka.
Imenovani zadarski nadbiskup Želimir Puljić osvrnuo se na posljednje poglavlje vezano uz odnos Hrvatske i Europske unije. Istaknuo je da Europa i Europska unija nije isto, a Europa nije samo zemljopisna, nego povijesna i kulturalna stvarnost, koja je opečaćena kršćanstvom. U Europi nismo stranci. I nismo bez “osobne iskaznice i osobne prtljage”. Prepoznatljivi smo po vlastitom imenu, po kojem nas i drugi prepoznaju, a tako prepoznati na taj se poziv s ponosom odazivamo. Samo takvi, s vlastitim imenom i identitetom, kulturom i poviješću, možemo s drugima, u međusobnu uvažavanju i poštovanju, izgrađivati novi europski dom, utemeljen na istini o čovjeku. Zato nam nije svejedno kakva će nova Europa biti, hoćemo li u njoj moći prepoznati sebe, svoju prošlost i sadašnjost, ali i s povjerenjem i nadom gledati u budućnost, istaknuo je nadbiskup Puljić, te upozorio da stoga kao hrvatski narod i država imamo pozitivan prinos i poslanje u Europi, čuvajući istinu o čovjeku, braku, nedjelji i svim vrijednostima koje su izričito kršćanske.