Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Optuženi: Udario sam ga loparom posred čela da se opameti!

21.03.2011. 23:00
Optuženi: Udario sam ga loparom  posred čela da se opameti!


Obojica su bila pijana, a povod svemu je bio dug od 30 kuna. Prema Medićevoj obrani, Žilić ga je isprovocirao psujući ga i vrijeđajući na što je on uzeo veliki drveni lopar i razbio mu glavu


Žao mi je, a što ću  sada?! Pokušao sam mu se više  puta ispričati. Mi se sada  srećemo po Benkovcu, ali ne  komuniciramo. Ispričao sam  mu se i preko brata. Udario  sam ga loparom posred čela da  se opameti. Bio sam pijan i  isprovociran jer me je vrijeđao,  psovao četničku majku i psovao moje pokojne – rekao je  jučer na Županijskom sudu u  svojoj obrani, između ostaloga,  32-godišnji Jovan Medić, po  zanimanju – modni kreator, koji je optužen za pokušaj ubojstva Dragana Žilića.
On se naime, tereti da je 10.  kolovoza prošle godine oko 10  sati u Benkovcu kod obiteljske  kuće Marice Maksimović, nakon svađe s prijateljem Draganom Žilićem , uzeo lopar i  udario ga njime po glavi. Žilić  je bio teško ozlijeđen jer mu je  slomio lubanju, a “zaradio” je i  nagnječenje mozga.
No, Žilić je preživio, a kako  je tijekom jučerašnje rasprave  pojasnio vještak medicinske  struke – dr. Davor Mayer,  Žilićev život nije bio ugrožen.
– S ovakvim loparom moguće  je zadati i smrtonosnu ozljedu,  no to bi ovisilo o silini udarca, a  i o regiji tijela na kojoj je zadan  udarac. Ploha lopara nešto je  manje opasna, u smislu zadavanja teških, pa i smrtonosnih  ozljeda, nego primjerice uski  brid. Nije bio podvrgnut operaciji već je bio konzervativno  liječen, ali je u njegovom  slučaju svakako trebala pravovremena i hitna hospitalizacija  i intenzivna skrb. U pitanju je  bio prijelom lubanje, ali realno  njegov život nije bio ugrožen i  ovakva ozljeda u pravilu ne ostavlja trajne posljedice po zdravlje – zaključio je dr. Mayer.
Ali, Sudsko vijeće kojim u  ovom slučaju predsjeda Dijana  Grancarić, jučer se nije moglo  svojim očima uvjeriti u zdravstveno stanje Dragana Žilića  jer se on nije pojavio na ročištu  iako uredno pozvan.  Svoj nedolazak nije ni opravdao, pa će  ga sljedeći put na sud “dopratiti” policajci.
A, sve je počelo zbog duga od  30 kuna koje su zajedno Žilić i  optuženi Medić posudili od  poznanika za pivo i cigarete.
– On je bio u društvu, a ja sam  mu prišao i obrativši mu se  nadimkom rekao: “Majko, daj  da vratimo pare”. On me odmah počeo vrijeđati. Okrenuo  sam se i otišao jer sam vidio da  je pijan. I ja sam bio pijan,  popio sam oko litre vina i dva,  tri piva, ali sam bio svjestan  svega. I nakon što sam se vratio  u susjedno dvorište gdje sam  sjedio prije toga i pijuckao vino, čuo sam kako mi psuje  “majku četničku i sve mrtvo” i  kako govori. “Što on misli, tko  je branio Benkovac”. Smračilo  mi se pred očima i krenuo sam  ga istući. Kada sam prolazio, u  blizini je bila “crna kuhinja” i  vidio sam kramp, lopatu i sjekiru zabijenu u panj. Odmah uz  vrata se nalazio lopar naslonjen  na zid. Odlučio sam ga uzeti i  krenuo sam prema Žiliću. Rekao sam mu: “Aj, sad ponovi  sve što si rekao” i kada je počeo  ponavljati – udario sam ga. Ne  znam koliko jako. Pao je kao  šparoga i ostao ležati. U prvi  mah sam pomislio da se “fulira”. Maknuo sam se – ispričao  je u svojoj obrani, optuženi  Medić.
Dodao je još kako je neposredno nakon toga iz pravca  Zadra baš nailazila Hitna pomoć, pa su ga susjedi ukrcali u  kola. Rekao je i kako mu nije  bilo svejedno kada je vidio u  kakvom je Žilić stanju.
– On i ja samo prije ovoga bili  u super odnosima. Dan prije  sam s njim pio. Legao sam pijan  i probudio se toga jutra pijan.  Imao sam problem s alkoholom i to 11, 12 godina. Sad više  ne pijem i idem redovito kod  psihijatra – pojasnio je na kraju  Medić koji se brani sa slobode.
Suđenje se nastavlja.