Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svako stablo – spomenik kulture

21.03.2011. 23:00
Svako stablo – spomenik kulture


Anonimna  “zelena akcija” jučer je pomalo iznenadila prolaznike i radnike na gradilištu  na Trgu Petra Zoranića i  Poljani Šime Budinića.  Naime, po jutenoj ogradi  koja skriva gradilište od  znatiželjnih pogleda osvanule su bijelo-zelene  naljepnice s crtežom stabla i jasnom porukom  “Svako stablo – spomenik  kulture”. Izgleda da neki  ne mogu zaboraviti palme  koje su presađene zbog  uređenja trgova, koji su  “nalazišta kulture” i s crkvom Sv. Šime svjedoče o  ranoj zadarskoj povijesti.
Inače, u projektu  uređenja je predviđeno da  sva stabla, osim palmi, ostaju na svom mjestu te da  se uz crkvu Sv. Šime posadi još jedan bagrem.
No, tijekom jučerašnjeg  dana, nismo uspjeli saznati tko to šalje zelenu  poruku. U udruzi Eko Zadar, gdje su najglasniji zadarski ekološki aktivisti,  ne znaju ništa o organizatoru ove simbolične  geste.
– To mi je prvi glas, ali  svaka čast. To je izvrsna  građanska inicijativa i tko  god ju je pokrenuo, ima  našu podršku i nek’ nam  se javi, rekla je Atana  Grbić, predsjednica Eko  Zadra.