Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Djeca Sunca” donijela proljeće u Zadar

21.03.2012. 23:00
“Djeca Sunca” donijela proljeće u Zadar


Prodajemo kolače, upoznajemo se i družimo, tu je puno mojih prijatelja iz udruge. Lipo nam je vrime, rekao je Jure Milin, zadovoljan još i što će biti u novinama. Jure ima 26 godina, zaposlen je u Baumaxu i ostvaruje odlične rezultate kao plivač


Uz glazbu, ples, kolače i druženje u pravoj proljetnoj atmosferi jučer je na Narodnom trgu obilježen Svjetski dan Down sindroma. U organizaciji Udruge za Down sindrom Zadar za simbolične donacije Zadrani su dobivali domaće kolače, ručne radove s motivima proljeća i čestitke koje su izradili učenici OŠ Bartul Kašić te informativne brošure. Djeci su podršku dali i poznati Zadrani, poput Mladena Grdovića, Dalibora Zebića i Tomislava Rogića Tumbe.
– Danas smo ovdje ne samo da progovorimo o njihovim problemima, već o njihovim mogućnostima. Da pokažemo da se uz sustavni rad većina djece s Down sindromom može uključiti u redovne vrtiće i škole, da se može zaposliti ili živjeti u nekom obliku samostalnog stanovanja. Vrijeme je da uklonimo predrasude i da se društvo senzibilizira na osobe s Down sindromom, rekla je Suzana Periša, predsjednica Udruge.
Samo je jučer na trgu bilo puno pozitivnih primjera. Djevojčica Korina ima Down sindrom i integrirana je u sustav redovnog obrazovanja u OŠ Bartul Kašić, a njezini kolege iz nekoliko razreda škole i iz Područne škole Poljica pet su dana s puno volje izrađivali ručne radove za jučerašnji dan. Bili su tamo i Lucija Mijolović i Jure Milin koji ostvaruju izvrsne rezultate u plivanju, a Jure je uz to i zaposlen u Baumaxu.
Jučer je bio posebno dobre volje.
– Prodajemo kolače, upoznajemo se i družimo, tu je puno mojih prijatelja iz udruge. Lipo nam je vrime, rekao je Jure, zadovoljan još i što će biti u novinama.
Ima još uvijek i mnogo problema. Kako je rekao Dušan Brajnović, otac Davora Gagija koji ima Down sindrom, država je još uvijek prilično gluha za njih.
– Znam da se nema, ali ako se ima za opraštanje lopovima, onda se mora imati i za djecu s Down sindromom. Mnoga njihova prava su lažna farsa za javnost. Davor ima od države mjesečna primanja, ali ona su puno manja od potreba, rekao je Dušan, dok njegova supruga Biserka kaže da je svijest društva ipak puno bolja nego prije.
Davor ima 31 godinu, završio je OŠ Voštarnica pa je jučer na trgu sreo neke od starih kolega, a sada vrijeme provodi na kreativnim radionicama i druženjima s osobama s Down sindromom.
Cijelo druženje su uljepšale i plesne točke u izvedbi učenika 1.c razreda OŠ Smiljevac koja je jako povezana sa zadarskom Udrugom za Down sindrom. Kako je rekla njihova učiteljica Manda Bencun, već 15 godina OŠ Smiljevac organizira humanitarnu božićnu akciju za Udrugu za Down sindrom.
Njezina kći Nina Bencun volontirala je na štandu i izrazila zahvalnost svima koji su kolačima, ručnim radovima, donacijom ili barem svojim dolaskom podržali ovu akciju.
– Želimo poslati poruku da su osobe s Down sindromom ravnopravni članovi društva. Dapače, oni su jako društveni i nazivaju se ‘djeca Sunca’, kazala je Nina Bencun.


Danska želi biti zemlja bez Down sindroma




U Hrvatskoj je danas oko 1.500 osoba s Down sindromom, a od toga je 45 njih u Zadarskoj županiji.
U Udruzi za Down sindrom Zadar ih je 28. Predsjednica Udruge Suzana Periša kaže da su uspostavili dobru suradnju sa zadarskim rodilištem pa su roditelji odmah po rođenju djeteta s Down sindromom obaviješteni o postojanju udruge. Na taj način dobiju sve potrebno za poticanje razvoja djece.
Inače, obilježavanje Dana Down sindroma 21. ožujka je simbolično je jer u osoba s Down sindromom 21. kromosom ima tri reprodukcije.
– Ovo je treća akcija na Narodnom trgu u povodu Dana Down sindroma, ali je posebno važna jer je i UN prihvatio taj dan kao Međunarodni dan Down sindroma i obvezao se štititi osobe koje ga imaju. Zadnjih 40 godina se puno radi na poboljšanju uvjeta života, zdravstvene zaštite, obrazovanja i integracije u društvo osoba s Down sindromom i bilo bi za očekivati da će se to podići na veću razinu. No u svijetu se događaju neke kontradiktornosti. Na primjer, Danska provodi kampanju s kojom do 2030. godine želi postati zemlja bez Down sindroma, pojačavajući testove u trudnoći i potičući na pobačaj žene koje nose djecu s Down sindromom. U Australiji je skupina znanstvenika čak zaključila da fetus nije čovjek, tako ni novorođenče nije čovjek pa smatraju da bi, ako se rodi s Down sindromom, roditelji čak mogli odlučiti hoće li to novorođenče ostati na životu ili ne. Brojni su takvi primjeri i to u razvijenim zemljama. Zbog toga je jako važno da osobe s Down sindromom UN sad štiti i da se ovakvi stavovi promijene, rekla je Periša.