Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Ninu deset prvašića više nego lani

21.03.2012. 23:00
U Ninu deset prvašića više nego lani


Prema podacima koje smo dobili u ninskoj Osnovnoj školi “Petar Zoranić” u predupisnom krugu upisana su ukupno 42 buduća prvašića. Od toga u Ninu 21 učenik, u Područnoj školi u Zatonu tri, Ninskim Stanovima četiri te u Vrsima 14 prvašića


U osnovnim školama na području grada Nina te susjednih općina Vrsi, Privlaka, Vir i Ražanac ovih je dana priveden kraju zakonom propisani predupis učenika koji će u rujnu ove godine prvi put sjesti u školske klupe.
Prema podacima koje smo dobili u ninskoj Osnovnoj školi “Petar Zoranić” u predupisnom krugu upisana su ukupno 42 buduća prvašića. Od toga u Ninu 21 učenik, u Područnoj školi u Zatonu tri, Ninskim Stanovima četiri te u Vrsima 14 prvašića. Što se pak tiče škola u Poljicima Brigu, Poljicima i Žeravi, kao što je poznato tamošnji učenici još uvijek nastavu pohađaju u okviru zadarske Osnovne škole Bartula Kašića i u njoj su obavljeni slični predupisi.
U Privlaci 17 prvašića
– Kad gledamo situaciju nekoliko godina unatrag broj prvašića ove je godine nešto veći. To se posebno odnosi na grad Nin gdje u odnosu na lanjsku 2011. imamo deset učenika više. Taj nas podatak posebno veseli i raduje kad se zna da je prije nekoliko godina u Ninu bio upisan samo jedan učenik. U Područnoj školi u Vrsima u kojoj smo tradicionalno imali najviše učenika ove godine imamo lagani pad. To ne znači da se taj broj u idućim godinama neće opet povećati. U Zatonu i Ninskim Stanovima gdje se nastava održava samo za niže razrede osnovne škole također ove godine bilježi se pad. No, prema podacima s kojim raspolažemo, a koji nam pristižu iz ovdašnjih dječjih vrtića, na prostoru grada Nina imat ćemo dogodine još veći broj učenika, zadovoljan je ravnatelj Osnovne škole “Petar Zoranić” u Ninu prof. Tonći Vuković.
U Osnovnu školu Privlaka upisano je 17 prvašića, jednako kao i lani, a u njezinu područnu školu na Viru također 17 učenika. Lanjske godine je na Viru bilo upisano 25 prvašića. Ravnatelj OŠ Privlaka prof. Šime Vukić kaže da u Privlaci zadnje dvije-tri godine broj prvašića lagano raste, a da će ih po onome što se može sad vidjeti u Dječjem vrtiću “Sabunić” dogodine i idućih godina biti još i veći broj.
Na Viru lagani pad
– Pad broja prvašića na Viru je prolazne naravi jer ćemo se dogodine ponovno vratiti na lanjsku brojku. To nam još više govori o nužnosti izgradnje nove zgrade područne škole, koja bi se ipak uskoro trebala početi graditi. Poznato je, naime, da broj stanovnika Vira iz godine u godinu sve veći, kaže ravnatelj prof. Šime Vukić.
Što se tiče Ražanca u tamošnju Osnovnu školu “Juraj Baraković” i njezinih pet područnih škola ove je godine upisano ukupno 25 prvašića, isto koliko ih je bilo i prethodne 2011. godine. Najviše učenika, njih 10, upisano je u Ražancu. U Radovinu koji je donedavno držao primat kad je riječ o prvašićima ove godine će u školske klupe prvi put sjesti sedam učenika. U Jovićima i Ljupču ih je po troje, u Rtini dvoje, a u Krnezi jedan.
– Zadnjih nekoliko godina Ražanac se oporavlja i imamo lagani rast. U Radovinu je prolazni pad, što se ne bi moglo reći za Rtinu i Joviće, dva poprilično velika mjesta u kojima je stanje katastrofalno loše. Ilustracije radi iznio bih podatak da smo 1964. godine na prostoru općine Ražanac brojili ukupno 964 učenika, dok ih ove godine u klupama imamo dvjestotinjak, kazao je prof. Frane Lukić, ravnatelj Osnovne škole “Juraj Baraković” u Ražancu.