Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U pritvoru progutao plastičnu žlicu s kojom “živi” već pet i pol mjeseci!

21.03.2012. 23:00
U pritvoru progutao plastičnu žlicu s kojom “živi” već pet i pol mjeseci!


Stevo Amić (43) progutao je žlicu u znak prosvjeda jer se ne smatra krivim i ima obiteljskih problema. Osim toga, prošloga je mjeseca pet dana štrajkao glađu. Od 14. do 21. prošlog mjeseca hranu je u pritvoru odbijao i Pero Kukić (28) zbog nezadovoljstva tijekom suđenja


U znak prosvjeda jer se ne smatra krivim 43-godišnji Stevo Amić, jedan od četvorice optuženih zbog pokušaja ubojstva Galovčanina Jurice Gulana (33), u pritvoru zadarskog Istražnog centra još 1. listopada lani progutao je plastičnu žlicu s kojom još uvijek “živi”, no trebat će mu operativni zahvat. Osim toga, od 22. do 27. prošlog mjeseca štrajkao je glađu.
Kao razloge naveo je činjenicu da nije kriv, da ima obiteljskih problema te da mu je supruga cijelo vrijeme dok je on iza rešetaka, ostala sama s troje male djece i bez prihoda.
Osim njega glađu je štrajkao i drugooptuženi u “ovoj priči”, 28-godišnji Pero Kukić koji nije ništa jeo od 14. do 21. veljače jer “nije zadovoljan tijekom sudskog procesa”.
Prije nego što su četvorica optuženih iznijela svoje obrane, predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić pročitao je njihovu kaznenu evidenciju dugu 14 stranica na kojima je sveukupno 70-ak kaznenih djela: od krađa, teških krađa, razbojstava, prijetnji, krivotvorenja isprava, napada na policajce, utaje pa čak i otmice.
Podsjećamo, prema optužnici tužiteljstva koju u ovom slučaju zastupa zamjenik županijskog državnog odvjetnika Radovan Marjanović, Romi iz okolice Pakraca – Slobodan Amić (33), Pere Kukić (28), Milan Đurđević (30) i Stevo Amić (43) su 11. srpnja prošle godine na cesti u blizini mjesta Gorica napala Gulana jer je on prema njihovim tvrdnjama, svojim fiat puntom, pretekao njihov kombi i pripriječio im put.
Optuženi iznijeli obrane
Slobodan Amić je jučer u svojoj obrani rekao kako su se toga dana vraćali s kupanja iz Sukošana prema Vranskom jezeru. Gulan ih je svojim autom pretekao i počeo vrijeđati psujući im “majku cigansku”.
– Na znam zašto nam je prepriječio put. Mi smo vozili sporo, ali nije bilo nikakvog razloga da to napravi. Izašao je iz auta s velikim nožem, ribarskim i krenuo prema nama. Kad je počeo psovati, ja sam izašao iz kombija i udario ga dva puta nogom u glavu. Potukli smo se, a onda je on izvadio nož, a ja sam iz kombija izvadio palicu i udario ga u predjelu lijevog ramena. Uspio sam mu izbiti nož iz ruke. Nisam mu imao namjeru ništa napraviti. On je sve to sam izazvao. U kombiju nismo imali sjekiru – ispričao je Amić.
Pero Kukić potvrdio je njegovu priču i naglasio kako on ni u čemu nije sudjelovao, kao i Milan Đurđević. Stevo Amić je rekao kako se ni on nije miješao, ali da je vidio dvije ženske osobe koje su izašle iz Gulanova auta i viknule: “Jurice, pusti dečke neka idu!”
Svjedočili vještaci
O optuženicima i “mehanizmu nastanka ozljeda” zadanih Jurici Gulanu, jučer je govorio i vještak sudsko-medicinke struke dr. Davor Mayer koji je zaključio kako je Gulanu zadano najmanje osam udaraca srednjeg do jakog intenziteta te da su ga tukle “barem dvije osobe koje su međusobno izmjenjivale udarce.”
– S aspekta zadobivenih ozljeda ne mogu se izjasniti o postojanju sjekire jer na tijelu ozlijeđenog nije bilo tragova koji bi na to upućivali – rekao je među ostalim, dr. Mayer, a s njegovim se vještačenjem složio i dr. Jaša Pavić.
Dr. Vera Klarić, sudska vještakinja psihijatrijske struke dala je svoje mišljenje o Slobodanu Amiću koji ima poremećaj u strukturi ličnosti i disocijalan poremećaj s niskim pragom tolerancije frustracije. Kako je rekla psihijatrica: “u trenutku počinjenja kaznenog djela bio je ubrojiv”.
Suđenje se nastavlja završnim govorima optužbe i obrane.