Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vozači traže svojih teško zarađenih milijun kuna

21.03.2012. 23:00
Vozači traže svojih teško zarađenih milijun kuna


Na povjerenike vrše se pritisci da povuku ovrhu, a prijeti im se i otkazima što je nedopustivo. Istovremeno Uprava poručuje da se, ako se aktivira ovrha, neće moći isplatiti plaće, neće se moći odrađivati posao… I to sve zbog toga što radnici traže svoj novac. No Uprava je zajamčila i ona mora osigurati taj novac, kazuje Uranija


Prijetnje otkazom sindikalnim povjerenicima, ali i pritisci prema ostalim radnicima dio su repertoara s kojim je odlučila nastupiti uprava Čazmatrans Dalmacija nakon što su zaposlenici odlučili iskoristiti svoja prava i ovrhom izbiti dugovanja koja ova tvrtka ima prema njima. Zbog cijele neizvjesne situacije, ali i neugodnih uvjeta kojima su izloženi radnici, jučer je sazvana hitna novinska konferencija u prostorijama SSSH – Županijskog ureda Zadar.
Uplaćen dio potraživanja
– Čazmatrans Dalmacija gdje su zaposleni svi ovi vozači duguje terenski dodatak u visini od 1,2 milijuna kuna, što je zajamčeno i ovršnom ispravom. Do 28. veljače zaposlenici, njih 34, su trebali biti isplaćeni i to je uprava Čazmatransa i zajamčila, no nije napravila. Na molbu uprave da se sačeka još petnaest dana kako bi dobili kredit od Poštanske banke, radnici su čekali do 15. ožujka. No kako isplate nije bilo, dan kasnije su pokrenuli ovršni postupak prisilne naplate 1,2 milijuna kuna, pojasnio je pravni zastupnik SSSH za Zadarsku županiju Vedran Uranija.
U međuvremenu je uprava uplatila dio potraživanja, no tek nakon ovrhe.
– Radnicima i dalje ostaje nešto više od milijun kuna duga, a riječ je o novcu koji su zaradili. Ono što je zarađeno mora se i isplatiti. Ovdje imamo ovršnu ispravu koja jamči da će Uprava to isplatiti do 28. veljače. Radnici su na to čekali i petnaest dana nakon tog datuma, nakon čega su aktivirali ovrhu, pojasnio je Uranija, dodavši da nakon tog poteza dolazi do represije na sindikalne povjerenike i radnike s porukama da će “ako bude aktivirana ovrha, firma propasti”.
 Pritisci na sindikalne povjerenike
– Na povjerenike vrše se pritisci da povuku ovrhu, a prijeti im se i otkazima što je nedopustivo. Istovremeno Uprava poručuje da se, ako se aktivira ovrha, neće moći isplatiti plaće, neće se moći odrađivati posao… I to sve zbog toga što radnici traže svoj novac. No Uprava je zajamčila i ona mora osigurati taj novac, kazuje Uranija dodavši da je neprihvatljivo da se poručuje kako će se tvrtka ugasiti. Naime, cilj je da se sačuva svih dvadeset radnih mjesta.
– Apeliramo na upravu da zaustavi pritiske na povjerenike i radnike te da se sjedne za stol i razgovara, kao i da se isplati ovih preostalih milijun kuna, bilo prisilno sudski ili preko kredita Poštanske banke, kako je najavljeno, kazao je Uranija.
Inače, unutar tvrtke je tijekom posljednjih dana osvanula i peticija koju potpisuje 22 radnika i preko koje se odriču svojih potraživanja, makar i nepostojećih.
– Ljudi koji nemaju potraživanja se odriču mog radnog dodatka. Jer, od svih koji su se tamo potpisali, samo njih devet ima pravo na radni dodatak, ostali nemaju, kazao je zamjenik povjerenika Mile Maruna, dodajući da su potpisnici to potpisivali pod pritiskom, što su mu neki, kaže, indirektno i priznali.
U međuvremenu, Čazmatransu se bliži i istjecanje koncesije za atraktivne linije Zadar – Zagreb, Zadar – Split i Zadar – Dubrovnik, nakon čega se za koncesiju na tim linijama može prijaviti svatko tko to želi.
– Uvjeti za dobivanje koncesija su da poslodavac bude kvalitetan i da ne drži ljude na minimalcu. Ako Čazmatrans Dalmacija to ne može poštovati, neka se koncesija da nekome drugome. No u međuvremenu želimo da se radnička prava poštuju, zaključio je Uranija.