Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Uskrsni sajam kao dio tradicije

Autor: Siniša Klarica

21.03.2013. 23:00
Uskrsni sajam kao dio tradicije

Foto: Siniša KLARICA



Ovogodišnji biogradski Uskrsni sajam okupio je na Trgu hrvatskih velikana 300-tinjak predškolaca i osnovaca. Sajam je otvorio zamjenik gradonačelnika Biograda Marijan Stopfer koji je istaknuo da su ove godine sajam zajednički organizirali Grad Biograd, Osnovna škola Biograd i Dječji vrtić Biograd.
Pozdravivši sve nazočne, zaželio je da ova manifestacija bude dio gradske tradicije, napose u ovo preduskrsno vrijeme. Ove godine na sajmu su sudjelovali i dječji vrtići iz Benkovca, Sv. Filipa i Jakova, Turnja, Tkona i Pakoštana. Svi oni sudjelovali su u bojenju velikih jaja napravljenih od stiropora koja će danas biti izložena u Zavičajnom muzeju, na izložbi Vodeni svijet koju u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje organizira Udruga za zaštitu okoliša Hippocampus.
Kako se moglo čuti od teta na sajmu, svaki je vrtić proteklih sedam dana izrađivao i oslikavao uskrsna jaja koje su građani mogli jučer kupiti na za to postavljenim štandovima. Zajedno s predškolcima, to su činili i učenici prvih i drugih razreda biogradske osnovne škole. Njihove starije kolege, učenici šestih i osmih razreda pripremili su kratki recital na temu korizme i Uskrsa. Posebno zanimljiv zadatak imali su učenici petih razreda koji su u sat vremena morali likovno dočarati Uskrs viđen dječjim očima. Najbolji radovi, nagrađeni su priznajem te su odmah završili na panoima. Nakon završetka izložbe na otvorenom bit će prikazani publici u sklopu izložbe Vodeni svijet.
No jučer nisu samo najmlađi zaposjeli park Trga hrvatskih velikana. Oni najstariji, natjecali su se za naslov najbolje uskrsne pogače i najboljeg prošeka. Nakon neprospavane noći, Biograđanke su svoje pogače ponudile na ocjenjivanje stručnom sudu sastavljenom od profesora ugostiteljske škole u Biogradu koji je ocjenjivao njihovu ljepotu, ali i okus uz koju kapljicu slatkog, natjecateljskog prošeka.