Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Dom na Sfingi podiže kat za još 100 korisnika

21.03.2016. 23:00
Dom na Sfingi podiže kat za još 100 korisnika


Sa sadašnjim kapacitetima doma u Zadru i područnim domovima u Preku i Salima nije zadovoljen državni prosjek o primanju u domove 1,17 posto stanovništva starijeg od 60 godina
Na 40. Kolegiju župana ravnatelji županijskih javnih ustanova podnijeli su izvješća o radu za proteklu godinu. Većina ustanova godinu je završila s pozitivnim poslovanjem, a u najtežoj je situaciji Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru. Pročelnik za zdravstvo, Andrija Marcelić, kazao je kako je riječ o minusu nešto manjem od osam milijuna kuna jer Bolnica ima ogromne probleme u iskazivanju usluga prema HZZO-u, te Županija mora naći model pokrivanja manjka.
O financijskoj situaciji Ortopedske bolnice izvijestio je njen ravnatelj Branko Uhoda, napomenuvši kako su ostvarili manjak prihoda kao rezultat poslovanja u iznosu od 7.896.372 kuna. Manjak će se podmiriti iz redovnog poslovanja Bolnice, a sredstva za redovno poslovanje osigurana su putem ugovora sa HZZO-om, od refundacija, sudjelovanja pacijenata u cijeni zdravstvenih usluga i drugih manjih prihoda.
– Moramo vidjeti kako ovo riješiti, prema HZZO-u treba ići sa čvrstim argumentima, vidjeti je li Bolnica organizirana na najoptimalniji način. Moramo napraviti nekakav zaokret i u međuvremenu provesti sve aktivnosti da ovo razriješimo – kazao je župan Stipe Zrilić.
Štedljiva Psihijatrijska bolnica
Negativni rezultati biogradske bolnice bili su još uočljiviji nakon usporedbe sa onima Psihijatrijske bolnice Ugljan, o čijem je radu u protekloj godini izvijestio njen ravnatelj Mladen Mavar. Županijske pročelnike i župana Zrilića sa zadovoljstvom je upoznao s rezultatima nakon višegodišnjih negativnih bilanci. Pročelnik Marcelić napomenuo je kako se “Bolnica ponaša iznimno štedljivo, te je jedne godine smanjila i broj zaposlenih za njih 14”, a ravnatelj Mavar izvijestio je:
– Možemo reći da je 2015. bila svijetla godina jer smo pozitivno poslovali. Prebacili smo limit i ostvarili višak faktura. Bili smo vrlo štedljivi, pa smo za 105.000 kuna smanjili potrošnju lijekova, a ove godine i broj zaposlenika smanjili za četvoro njih. Više od toga ne možemo jer, primjerice, kod pojave gripe, poremeti nam se sustav djelovanja – kazao je Mavar, ističući potrebu za kreditom od pet i pol milijuna kuna za dovršetak kuhinje. Dio sredstava utrošili su i za pregradu soba i uređenje zahoda kako bi otklonili sve nedostatke koje je utvrdila inspekcija.
Župan ih je pohvalio rekavši kako bi na ovaj način mogli doći na pozitivnu nulu, te “neka nastoje da to tako i bude”.
Dom za stare širi kapacitete
Ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, Grgo Šoša, nije bio na Kolegiju, pa je umjesto njega izvješće za proteklu godinu podnijela predstavnica Doma. I ova županijska ustanova posluje pozitivno, a pročelnik Marcelić naglasio je kako s kapacitetima doma u Zadru i područnim domovima u Preku i Salima još uvijek ne mogu udovoljiti državnom prosjeku o primanju u domove 1,17 posto stanovništva starijeg od 60 godina.
Iznijeti su i pomalo zabrinjavajući podaci o broju osoba koje čekaju na smještaj u Domu u Zadru, te dvjema područnim objektima u ova dva otočka mjesta. Na smještaj u Domu za starije Zadru u ovom trenutku čeka 1.510 osoba, u Preku 64 i Salima 43. Župan je napomenuo kako treba proširiti kapacitete, te na Kolegiju dao nalog za prikupljanje potrebne dokumentacije. Ukoliko bi se podigao još jedan kat Doma u Zadru dobili bi mjesta za još stotinu korisnika, kazala je predstavnica Doma.
Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Zoran Škrgatić, također je istaknuo pozitivne rezultate poslovanja, napominjući kako su u prošloj godini ostvarili višak prihoda kao rezultat poslovanja u iznosu od 4.686.008 kuna.
Ulaže se višak prihoda
– Izvršavali smo sve svoje obveze, smanjili broj djelatnika za četvero ljudi, a višak prihoda bismo uložili u troškove preseljenja Zavoda – kazao je Škrgatić. I on je zaradio pohvalu župana koji smatra korisnim kada se “višak prihoda može utrošiti u nabavku nove opreme”.
Pohvalu je dobio i Predrag Orlović, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu. Pročelnik Marcelić smatra da je nakon tri godine rada Zavod dobro uhodan. Ustanova je osiguravala sredstva za svoje redovno poslovanje putem ugovora sa HZZO-om, Ministarstvom turizma, jedinicama lokalne samouprave, od refundacija, te manjih drugih prihoda. Značajne prihode su ostvarile i od Županije i to iz izvornih prihoda, decentraliziranih, centraliziranih sredstava i naknada za koncesiju javnozdravstvene službe, rečeno je na Kolegiju. Ravnatelj Orlović najavio je da će višak sredstava raspodijeliti na nabavku sanitetskih vozila.