Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Knjiga o Mili Gatari, Arasova izvedba Desnice i koncert

21.03.2016. 23:00
Knjiga o Mili Gatari, Arasova izvedba Desnice i koncert


U ime Kazališta lutaka Zadar Svjetski dan lutkarstva svima je čestitala Vedrana Valčić, urednica knjige i dugogodišnja djelatnica Kazališta. O samoj knjizi govorili su recenzent dr. sc. Živko Nižić i prof. Livija Kroflin
Na velika vrata ušlo se u Malu dvoranu Kazališta lutaka Zadar. Na Svjetski dan lutkarstva upriličena su dva događanja kojima je i službeno otvorena dvorana sa šezdesetak mjesta, toliko potrebna za normalno, donekle rasterećeno funkcioniranje zadarskih lutkara. Sve aktivnosti, naime, dosad su se odvijale u glavnoj dvorani, pa je tako često dolazilo do kolizija, odnosno nemogućnosti održavanja ili radionica Donatolina ili redovnih proba, priprema za predstave. Predstavljanjem knjige “Mile Gatara i zadarsko lutkarstvo” Teodore Vigato na najbolji način ušli smo u novu dvoranu. U ime Kazališta lutaka Zadar Svjetski dan lutkarstva svima je čestitala Vedrana Valčić, urednica knjige i dugogodišnja djelatnica Kazališta. O samoj knjizi govorili su recenzent dr. sc. Živko Nižić i prof. Livija Kroflin.
Paradigma KLZ-a
Profesor Nižić, teatrolog, ljubitelj i veliki poznavatelj kazališta, kazao je pomalo u šali kako bolje i više pozna publiku negoli je poznavao svoje studente.
– Zadarsko kazalište lutaka vrlo je dobro prikazano dvjema monografijama, Luke Paljetka i Abdulaha Seferovića. Svaki je autor zaslužan za ovaj curriculum vitae, ovog počasnog građanina grada Zadra, što je Kazalište lutaka Zadar. Postoji višestrano osviještena paradigma KLZ-a, Vigato pomno slaže dostupne podatke.
Mile Gatara je vrlo dobro znao kako je najbolje sam dramatizirati predstavu i voditi sukobe, znao je naći dobra rješenja. Vrlo je dobro što je kreativni dio knjige autorica završila Gatarinim vječnim predstavama. Morala se posredno odnositi na tuđa mišljenja, napomenuo je profesor Nižić prisjetivši se kako je kao dijete gledao Crvenkapicu 1952., a upoznao je i sve kritičare. Ističe, pak, kako oni, živi i mrtvi, nisu svi bili pravi kritičari. Od pokojnog akademika Kolumbića, kaže, nema suvisle kritike.
Uvaženi kazališni autoritet
– Autorica je izložila odgovarajuće izvore, rad je vrlo dobro koncipiran. Opravdano tvrdi da je Gatara bio uvaženi kazališni autoritet. Njegovo djelovanje okarakterizirano je kao Zadarska lutkarska škola. Dobili smo još jednu vrijednu knjigu, istaknuo je, među ostalim, dr. sc. Živko Nižić
Livija Kroflin podsjetila je kako je Svjetski dan lutkarstva još uvijek mlad, proglašen 2002.
– Ovo je danas lijep način proslave. Svaka knjiga u Hrvatskoj o lutkarstvu je praznik, istaknula je Kroflin.
Mislila je kako će se knjiga zvati Gatarina škola, no to ipak nije moglo biti jer ne govori isključivo o tome. Gatara je, kazala je, stavljen u kontekst onog vremena.
– Nakon njegove biografije, autorica ga stavlja u kontekst europskog lutkarstva. S Gatarom počinje umjetničko bavljenje lutkarsrvom, lutkarski život je živahan. Zadar nema tradicije, počinje ispočetka, stvara svoju školu, ono po čemu je prepoznatljiv, istaknula je, među ostalim, Livija Kroflin.