Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar predložio zatvorenu ABA ligu

21.03.2016. 23:00
Zadar predložio zatvorenu ABA ligu


– Moj je prijedlog da zatvorimo ABA ligu. To znači da drugi klubovi ne bi mogli ući u ligu, odnosno da nas 12, koji smo oformili sadašnju ABA ligu po napucima FIBA-e, imamo garantirano igranje u ABA ligi sljedeće dvije godine, bez obzira na status u nacionalnom prvenstvu – kaže Boris Skroće
Na Skupštini ABA lige, održanoj u nedjelju u Zagrebu, predstavnici klubova, koji su ujedno i vlasnici lige, većinom su glasova izabrali Euroligu, kao glavno europsko klupsko natjecanje, prema kojemu će voditi rezultati ostvareni u regionalnom košarkaškom natjecanju. Za tu opciju glasovalo je 11 klubova, a protiv je bila samo Cibona. Tim su potezom predstavnici klubova ovlastili Krešimira Novosela, direktora ABA lige, i Žarka Čabarkapu, sportskog direktora, da nastave i finaliziraju pregovore s čelnicima Eurolige o trogodišnjem ugovoru, prema kojemu bi najbolji klubovi regionalne lige imali zajamčena mjesta u Euroligi i Eurokupu za sezone 2016./17., 2017./18. i 2018./19.
Zadar može u Europu
– Donijeli smo odluku da nastavimo pregovore s Euroligom, a paralelno čekamo i ponudu FIBA-e, da vidimo njihovo službeno stajalište pa ćemo onda definitivno odlučiti. Ali dali smo zeleno svjetlo upravi ABA lige da nastavi pregovore s Euroligom – kazao je Boris Skroće, direktor Košarkaškog kluba Zadar, koji je sudjelovao u radu Skupštine.
Najčešće spominjana opcija bila je da prvak ABA lige ide u Euroligu, a sljedeća dvojica u Eurokup.
– Prvak bi išao u Euroligu, a koliko njih u Eurokup, to ćemo još vidjeti kroz pregovore. Ostali mogu ići u FIBA-ina natjecanja, bez ikakvih problema što se tiče ABA lige. To je na volji klubova da izberu. Hoće li se Zadar odrediti da sljedeće sezone igra FIBA Europe kup, moguće je.
Skupštinari ABA lige održali su i sastanak s predstavnicima nacionalnih košarkaških saveza Hrvatske, Srbije i Slovenije, te su zaključili da klubovi i savezi moraju još čvršće surađivati u cilju razvoja svih košarkaških subjekata u regiji. Predstavnici nacionalnih saveza iskazali su punu podršku ABA ligi, čiji su skupštinari zaključili da put prema najkvalitetnijim europskim natjecanjima treba tražiti kroz regionalno natjecanje, što mora ostati prioritetni cilj i u nadolazećem razdoblju.
Garantirani nastup
– Imamo stopostotnu podršku klubova i saveza za nastavak ABA lige – istaknuo je Skroće.
Direktor KK Zadra predložio je i da se regionalno natjecanje zatvori na najmanje dvije godine. Što to konkretno znači?
– To znači da drugi klubovi ne bi mogli ući u ligu, odnosno da nas 12, koji smo oformili sadašnju ABA ligu po napucima FIBA-e, imamo garantirano igranje u ABA ligi sljedeće dvije godine, bez obzira na status u nacionalnom prvenstvu. Smatram da mi, koji smo godinu dana ozbiljno radili na tome, a tu spada i Košarkaški klub Zadar, zaslužujemo da znamo da ćemo sljedeće sezone sigurno igrati ABA ligu.
Na kakav je odaziv naišao taj prijedlog?
– Vrlo dobar, ali to će ići kao moj službeni prijedlog u ljetnom razdoblju. Sve ovisi kako će FIBA reagirati na ovu našu odluku i kako će temeljem toga reagirati nacionalni savezi – zaključio je Skroće.