Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Glumci lutkama udahnjuju život

21.03.2017. 23:00
Glumci lutkama udahnjuju život


Diljem svijeta jučer je obilježen Svjetski dan lutkarstva. Hrvatski centar Unima svake godine slavi ovaj dan u drugom gradu, a izvode se besplatne predstave, održavaju radionice, izložbe i okrugli stolovi, čitaju se poruke istaknutih umjetnika iz područja lutkarstva.
Ove godine hrvatsku poruku napisao je Himzo Nuhanović, redatelj, dramaturg i producent, jedan od osnivača Vukovarskog lutkarskog proljeća. Svjetsku poruku napisala je Nancy Lohman Staub, bivša potpredsjednica Svjetske UNIMA- i jedna od urednica Svjetske enciklopedije lutkarstva. Ove godine je središnja proslava održana u Zagrebu u organizaciji Zagrebačkog kazališta lutaka i Hrvatskog centra Unima.
Kazalište lutaka Zadar redovito obilježava ovaj dan, a jučer je za  organizirani dolazak vrtićkih skupina  igrana predstava „Karlson s krova”.
Poruku za Svjetski dan lutkarstva zadarskim mališanima pročitala je Tamara Šoletić. U njoj je Nuhanović, među ostalim, napisao kako nije slučajno da je prvi dan proljeća svjetski, pa i hrvatski dan lutkarske umjetnosti.
“Sve izložbe kazališnih lutaka na festivalima i izvan njih pokazuju vrhunske, majstorski izrađene lutke istaknutih autora, ali rijetko su naznačeni oni koji su tim lutkama udahnuti život. A to čine glumci. Glumci – lutkarska”, dio je poruke Himze Nuhanovića.
Nakon predstave djeca i vrtićke grupe imali su jedinstvenu priliku podružiti se s lutkama i glumcima. Prvo je uspostavljena komunikacija međusobnim pitanjima i odgovorima, a potom su djeca sišla na pozornicu, gdje su mogli vidjeti kako izgleda mjesto radnje, te su iskusili prave čari kazališne pozornice.
Potom je uslijedilo druženje u predvorju kazališta uz slikanje i tortu. I tu su opet glumci došli među djecu, a mi smo iskoristili priliku i zamolili Karlsona, odnosno Dominika Karakašića, za njegovu poruku u povodu Svjetskog dana lutkarstva.
– Zahvaljujemo se djeci što su prije svega ovako lijepo prihvatili predstavu. Nadalje, zahvaljujem im što su naši redovni gosti i odnose sa sobom u život stvari koje vide. Danas je naš rođendan i drago mi je da se lutkarstvo pomalo vraća, radi se na tome da pod lutkarstvom ne podrazumijevamo samo poimanje lutkarstva za djecu, već forma koja je namijenjena i odraslima. Drago mi je da se radi na tome, a rezultati će se sigurno pokazati, kazao je Karakašić, koji je potom doživio pravu navalu djece sa zamolbama za autogramom.