Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Otišao najpoznatiji paški glazbeni pedagog

21.03.2017. 23:00
Otišao najpoznatiji paški glazbeni pedagog


Pag je ostao bez jednog od svojih vodećih glazbenika. Preminuo je Jure Maržić, voditelj i osnivač mnogih klapa, među ostalim i klape Pag od njenih osnutka 1980. godine. Bio je poznat po pedagoškom radu, naročito sa spomenutom klapom.
Autor je knjige “Zbornik starih pučkih napjeva”, koja uključuje i CD sa 44 pučka napjeva. U Zborniku je, prvi put u povijesti, zapisan notni zapis 211 napjeva. U pogovoru Zbornika Maržić je dao i stručnu analizu svih pjesama, onih pjevanih u gradu Pagu i u drugim mjestima otoka Paga.
Sahranjen je jučer na mjesnom groblju u Pagu.
Inače, maestro Jure Maržić svojedobno je primio nagradu Grada Paga za životno djelo. Više od 50 godina bavio se glazbom, a svoju kreativnost i stvaralaštvo širio je na relaciji Pag-Zadar. U Zadru je od 1970. do 1988. godine bio voditelj klape Jadera, ansambala Donat, Punta Skale, klape Nevera i voditelj Folklornog ansambla Zadar.
Maestro Maržić govorio je da je njegova ljubav prema Zadru jednako velika kao i prema njegovom rodnom gradu Pagu. Istaknuo je da je ponosan na svoj rad u Zadru, a posebno s ansamblom Donat s kojim je nastupao diljem Europe. Ansambl Donat pod voditeljskom palicom maestra Maržića bio je dobitnik nagrada Grada Zadra, te državnih priznanja Italije i Belgije za brojne nastupe u tim zemljama. Pred dvadesetak godina nastupio je s dječjim zborom i orkestrom Osnovne škole Smiljevac u Beču na Wiener Kinder Freunde Festivalu, a u konkurenciji zborova iz 12 europskih zemalja, osvojio je nagradu Grada Beča.