Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Teritorijalni preustroj nije antirecesijska mjera

Autor: Katina Vrsaljko

21.04.2010. 22:00
Teritorijalni preustroj nije antirecesijska mjera

Foto: Adam VIDAS



U Hrvatskoj ima 555 jedinica lokalne samouprave, 20 regija i Grad Zagreb. U lokalnim jedinicama je 2008. godine bilo 66.800 zaposlenih, od čega je 4.500 u općinama. Ukupna javna potrošnja jedinica lokalne samouprave, zajedno sa Zagrebom, je 10 posto, što i nema baš nekog utjecaja na državni proračun. Europski prosjek je 30 posto, a u Danskoj je to čak 60 posto
Načelnici općina Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije sastali su se jučer u Jasenicama s Đurom Bukvićem, predsjednikom Udruge općina u Republici Hrvatskoj kako bi razgovarali o sve aktualnijem pitanju teritorijalnog preustroja Hrvatske.
Kako je istaknuo Bukvić, do preustroja mora doći, ali se ne može napraviti preko noći i u njemu svakako mora sudjelovati Udruga.
– Udruga podržava teritorijalni preustroj Hrvatske, ali da uz to ide i fiskalna decentralizacija. Potrebna je široka javna rasprava o tome i dovoljno dugo prijelazno razdoblje, a ne da se donese zakon u nekoliko mjeseci pa da se poslije zaključi da se pogriješilo. Ako to ne bude tako i ako se Udruga, koja ima informacije sa samog žarišta, kao ravnopravni partner ne uključi u donošenje tih zakonskih akata, bojim se da ne bi došlo do iseljavanja iz ruralnih sredina, kazao je Bukvić.
U Hrvatskoj ima 555 jedinica lokalne samouprave, 20 regija i Grad Zagreb. 70 posto lokalnih jedinica ima manje od 5.000 stanovnika pa prema tome Hrvatske spada u srednje “rascjepkane” države u Europi. U lokalnim jedinicama je 2008. godine bilo 66.800 zaposlenih, od čega je 4.500 u općinama. Bukvić smatra da su općine dosad opravdale svoje postojanje.
Okupljenima je približio rad Udruge općina i njezinu ulogu u preustroju. Nastavio je dalje sa zahtjevima Udruge.
– Važni su kriteriji za opstanak, to jest ukidanje općina. Njih je više, ali niti jedan ne smije biti presudan. Kriteriji su demografski, dakle broj, struktura, kretanje stanovnika, zatim geografski, fiskalni, administrativni i infrastrukturni, rekao je.
Nakon njega je Mladen Ivanović, voditelj pravnog savjetovališta u uredu Udruge, iznio nekoliko primjera teritorijalnog ustroja u nekim zemljama Europe i napravio usporedbu.
– Ukupna javna potrošnja jedinica lokalne samouprave, zajedno sa Zagrebom je 10 posto, što i nema baš nekog utjecaja na državni proračun. Europski prosjek je 30 posto, a u Danskoj je to čak 60 posto, rekao je Ivanović.
Ivanović ističe da se teritorijalni preustroj ne može svrstavati u antirecesijske mjere. Osim toga, Europska unija ne postavlja uvijet preustroja, već je to naše unutarnje pitanje.
Ivanović je iznio primjere Austrije, Italije i Češke te zaključio da broj stanovnika ni veličina teritorija nisu presudni. U Češkoj najmanja općina ima samo 6 stanovnika, a u Italiji se najmanja općina proteže na samo 1.000 metara četvornih.
– Jednostavno ne pristajemo na tezu da će dva siromašna učiniti jednog bogatog. Nikakvo okrupnjavanje bez smisla nije rješenje, istaknuo je Ivanović.
Mjesto održavanja jučerašnjeg sastanka je predložio Martin Baričević, načelnik Jasenica, koji je pozdravio okupljene i kratko predstavio općinu Jasenice.
Sastanak je organizirala Udruga upravo zbog javne rasprave, a na raspravi su sudjelovali zainteresirani načelnici, od koji su neki Danijel Katičin iz Tkona, Davor Lončar iz Poličnika i Ivana Dević iz Lišana Ostrovičkih.