Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vrijeme najbolji zadarski saveznik

Autor: Andrija Prović

21.04.2010. 22:00
Vrijeme najbolji zadarski saveznik

Foto: Sebastian GOVORČIN



Iz bazena na Višnjiku, pokretača razvoja zadarskih vodenih sportova, opet je isplivao novi vrijedan rezultat. Doduše, ovaj je ostvaren u Rijeci, ali njegovi temelji udareni su istovremeno kad i oni novog zatvorenog plivališta. Nakon nešto više od godinu dana treniranja u odgovarajućim uvjetima, mladi vaterpolisti Zadra 1952 zauzeli su osmo mjesto na Kupu Hrvatske. Natjecanje namijenjeno igračima rođenim 1998. godine i mlađim, prošli je tjedan okupilo 16 ponajboljih hrvatskih klubova, a Zadrani su pobjedama nad POŠK-om i Crikvenicom izborili četvrtzavršnicu. Iz dubrovačke ili zagrebačke perspektive ovaj bi uvod možda zvučao pomalo čudno, no Zadar je tek na putu da se približi najjačim vaterpolskim centrima, dok je spomenuti rezultat pritom sasvim vidljiv putokaz. U četiri dana turnira, 14 mladića u uzrastu nada pokazalo je tako da je vrijeme najbolji zadarski suigrač.
– S obzirom da smo od otvaranja novog bazena okupili velik broj djece te u spomenutom razdoblju dosta dobro radili potajno smo se nadali ovakvom uspjehu. No, nismo ga očekivali. Očekivali smo nekakav pomak, a eto, pokazalo se da se možemo nositi i s predstavnicima najjačih prvoligaškoh klubova – zadovoljan je Ivo Radetić, trener mladih Zadrana.
Dok njihovi vršnjaci treniraju duže, većinu zadarskog sastava čine dječaci koji su u bazen prvi put uskočili u rujnu prošle godine ili u boljem slučaju početkom ljeta. Ipak, to ih nije spriječilo da postanu najugodnije iznenađenje turnira. Nastupe Zadra 1952 pomno je pratila njima do jučer nedostižna konkurencija.
– Kada je vidio kako naša igra ima glavu i rep te da se u bazenu i izvan njega ponašamo kao prava momčad, tajnik Medveščaka pozvao nas je da zajedno surađujemo. Također, i Zdeslav Vrdoljak iz Mornara imao je samo riječi hvale na račun našeg nastupa – kaže Radetić.
Budući da nemaju svoju ligu, zadarske uzdanice novu će priliku za dokazivanje imati u kolovozu kada ih očekuje Prvenstvo Hrvatske za nade. Do tada, uz naporan svakodnevni rad, neki od njih “kalit” će se u mlađe kadetskoj ligi.
Hoće li im nastupi u starijem uzrastu predstavljati problem? Dvije ili samo godina dana razlike, u njihovoj dobi čine se puno – upitali smo Radetića.
To i nije toliko bitno – spremno će Šibenčanin sa zadarskom adresom.
– U njihovom uzrastu rezultat treba biti u drugom planu. Mi ponajprije trebamo stvarati stupove društva, a ako pritom neki od njih budu toliko kvalitetni da jednog dana mogu živjeti od vaterpola, tim bolje. Uspjeh je sjajna stvar, no najvažnije je da djeca uživaju u vaterpolu – apostrofirao je Radetić, a upravo u njegovim riječima leži odgovor zašto su Zadrani u tako kratkom razdoblju već toliko postigli.


Nade Zadra 1952


Marko Zausnigg, Marko Santini, Kristijan Stipanov, Ivan Vrbnjak, Roko Jurišić, Antonio Mudražija, Marin Jovančević, Lovre Vozila, Domagoj Peroš, Domagoj Ikić, Vito Kanjer, Luka Brkić, Jerko Jurlina, Vice Donat Magaš, Lovro Barišić, Lovre Zelić, Luka Žunić, Jakov Buterin, Robert Čaće.