Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Edukativni, aktivni i zabavni Ekodani

21.04.2011. 22:00
Edukativni, aktivni i zabavni Ekodani


Središnji događaj odvija se u srijedu na tradicionalnoj velikoj proljetnoj biciklijadi “Jedan auto manje” sa standardnim motom “Grad pripada i nama”. Na biciklijadi svake godine sudjeluje sve više biciklista, profesionalaca, amatera, djece i odraslih. Pozvani su svi, od 7 do 77 godina, i to na biciklu, skateu, rolama, romobilu…
S obzirom na neodrživost društva, energetsku neučinkovitost, to jest slabo korištenje prirodnih izvora, nedovoljno kvalitetno sortiranje i gospodarenje otpadom, prekomjernu sječu stabala i korištenje plastičnih vrećica i sl. prijetnja našem planetu i opstanku čovječanstva još je prevelika, a ekoakcija za buđenje građanske svijesti – nikad dosta.
Učenički zeleni kadar
Prirodoslovno-grafička škola i ove godine pruža priliku građanima da se uključe u Ekodane i kroz niz aktivnih, edukativnih i zabavnih događanja još jednom podsjete zašto volimo i čuvamo našu Zemlju.
– Ekodani Prirodoslovno-grafičke škole ove godine se održavaju deseti put. Inače ih vežemo za Dan planeta Zemlje, ali kako on danas pada na Veliki petak, a nakon toga su proljetni praznici, sve smo odgodili za svibanj. Ove godine zato imamo malo manje sadržaja u programu. Između ostalog, i zato da ne ometamo maturante kojima su u to vrijeme zadnji dani školovanja. Sljedeće godine ćemo slaviti deset godina Ekodana pa ćemo pripremiti više događanja i iznenađenja, rekao je Edo Končurat, predsjednik Organizacijskog odbora Ekodana.
Ekodani započet će u utorak 3. svibnja s tradicionalnom izložbom fotografija učenika osnovnih i srednjih škola Zadarske županije “Zeleni kadar” u Prirodoslovno-grafičkoj školi. Istog dana u Znanstvenoj knjižnici Ante Kolega, profesor u Waldorfskoj školi, održat će predavanje “Duhovna kozmologija”. U okviru Green nightsa u off programu, uživat će se u poetsko-glazbenoj večeri Zelena rapsodija u konobi Na po ure.
Središnji događaj odvija se u srijedu na tradicionalnoj velikoj proljetnoj biciklijadi “Jedan auto manje” sa standardnim motom “Grad pripada i nama”.
– Na biciklijadi svake godine sudjeluje sve više biciklista, profesionalaca, amatera, djece i odraslih. Pozvani su svi, od 7 do 77 godina, i to na biciklu, skateu, rolama, romobilu… Planiramo i pojačati promidžbu, dijeliti letke po školama i po gradu. Start je na Puntamici ispred Ekonomsko-birotehničke škole, a cilj u dvorištu škole u Perivoju Vladimira Nazora. Tamo nas očekuje zabavno-glazbeni program: natjecateljske igre s biciklima, trikovi zadarskih bikera, DJ, školski band i lutrija s biciklom za glavnu nagradu. Svakog čeka i besplatan pregled bicikla i popravak manjih kvarova, najavljuje Končurat, dodajući da su sponzori biciklijade Grad Zadar, Zadarska županija, Čistoća, Bike shop Calimero i Sv. Rok d.o.o..
Sadnja stabala, besplatni zagrljaji
U svrhu zdravijeg življenja i manjeg onečišćenja zraka, popularizacija bicikla kao prijevoznog sredstva ima sve više uspjeha.
– Stvara se kultura vožnje bicikla i može se po gradu vidjeti sve više biciklista, posebno među djecom i mladima. Samo, važno je da to prati i infrastruktura s ucrtavanjem pješačkih staza i mjestom za parkiranje, ističe Končurat.
U off programu tog dana na Narodnom trgu će uvečer nastupiti zadarski bubnjari.
U četvrtak će se u Perivoju Vladimiru Nazora u akciji sadnje stabala posaditi Stablo za budućnost, a uvečer će se u Prirodoslovno-grafičkoj školi učenici nadmetati u znanju na kvizu Ekologijada.
Zadnjeg Eko dana u petak 6. svibnja na Kalelargi i Forumu će se održati Ekohappening.
Besplatni zagrljaji, info štand, glazba i standardno velika rola papira po Kalelargi, gdje će se crtati, slikati i ispisivati poruke za buđenje ekološke svijesti te poruke u znak zahvale Zemlji i majci prirodi. Sudjelovat će dječji vrtići, a pozvani su i svi drugi.
– Za kraj će se u dvorištu škole održati sportske igre, natjecanja između učenika i profesora. To smo prakticirali prvih par godina Ekodana pa samo sad za promjenu opet uveli to zanimljivo sportsko događanje, kaže Končurat, dodajući da je svaka prilika dobra da se izađe na ulicu i potakne ljude na razmišljanje o tome što ostavljamo budućim generacijama.