Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Oj, Privlako, moje najmilije, s tri te strane plavo more mije

21.04.2011. 22:00
Oj, Privlako, moje najmilije, s tri te strane plavo more mije


Uvjereni smo da je sve što radimo na dobrobit naše Privlake i njezinih 3.000 žitelja te dva puta još toliko naših iseljenika razasutih diljem svijeta. Posebno ćemo se ubuduće bazirati još više na rad s mladima, jer oni su naša budućnost i uzdanica – Pelegrin Mustać
Kulturno-umjetničko društvo “Privlaka” osnovano je 2001. godine i u proteklih deset godina svog uspješnog rada i djelovanja ostvarilo je zapažene rezultate. Osim što je nezaobilazni čimbenik kulturnog života, društvo od svog osnutka u velikoj mjeri njeguje i promiče pučke običaje mjesta. Trenutačno u svojim redovima okuplja 20-ak članova. Od najstarije 70-godišnje Milke Begonje do najmlađih 41-godišnjih Marine Grbić i Slavice Begonje. Na čelu društva nalazi se poduzetni i sveprisutni Pelegrin Mustać, a u glazbenom, pjevačkom i plesnom pogledu svoje bogato iskustvo na svoje učenike s velikim uspjehom prenosi umjetnički voditelj Ivica Dundović.
Od svog prvog javnog nastupa na Đakovačkim vezovima 2003. godine pa sve do danas nizali su se brojni nastupi i gostovanja na županijskim smotrama, folklornim manifestacijama u Privlaci, Ninu, Zadru, Polači, Stankovcima, na otoku Pagu i tako redom. Također su nastupali u Zagrebu i u drugim mjestima i gradovima diljem Lijepe Naše. Bili su u par navrata i izvan granica domovine i to u Austriji i Njemačkoj, a ovih se dana punom parom pripremaju za skorašnji odlazak u Bugarsku, koji će realizirati uz financijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao i svojih vjernih sponzora i podupiratelja Općine Privlaka, privlačke Turističke zajednice, zadarskog Turisthotela kao i brojnih poklonika iz Privlake. Nadalje, ne prođe nijedna ljetna fešta u njihovu mjestu a da oni na njoj ne nastupe. Posebno se to odnosi na već tradicionalno ljetno događanje “Privlačka noć”, koja se svake godine održi 4. kolovoza. Članovi KUD-a “Privlaka” nastupaju uglavnom u odorama sličnima onima što su ih nosili njihovi preci početkom 19 stoljeća. S privlačkim čuvarima baštine sastali smo se ovih dana kako bismo iz prve ruke nešto više doznali o njihovim aktivnostima, kao i o budućim planovima.
– Od osnutka KUD-a ostvarili smo puno lijepih rezultata, zahvaljujući entuzijazmu i našoj požrtvovnosti. Tajna našeg uspjeha leži u velikom zajedništvu članova našeg KUD-a. Svi smo i crkveni pjevači. Trenutačno nam manji problem predstavlja što nemamo vlastitih prostorija za okupljanje i rad pa smo prinuđeni tražiti školske prostorije. U tom pogledu uvijek nam u susret izlazi ravnatelj škole prof. Šime Vukić i ovom mu prilikom najtoplije zahvaljujemo. Također zahvaljujemo općinskom načelniku Ivi Suriću i njegovu prethodniku Kažimiru Kolanoviću na kontinuiranoj financijskoj potpori. Još nam pomažu Turistička zajednica Privlaka i njezina direktorica Iva Zorić, kao i privlačke tvrtke te određeni broj naših plemenitih sumještana. Ne možemo a da ne spomenemo ovom prigodom našeg mladog župnika don Antu Sorića, koji već duže vrijeme radi na izdanju knjige o Privlaci, na čijim će stranicama i naš KUD dobiti istaknuto mjesto. Svima njima od srca velika hvala, jer da nije njih ne bi bilo ni KUD-a “Privlaka”, kaže predsjednik Pelegrin Mustać i nastavlja.
– Uvjereni smo da je sve što radimo na dobrobit naše Privlake i njezinih 3.000 žitelja te dva puta još toliko naših iseljenika razasutih diljem svijeta. Posebno ćemo se ubuduće bazirati još više na rad s mladima, jer oni su naša budućnost i uzdanica. U našem budućem programu i planu rada naglasak ćemo staviti na još snažniju prezentaciju privlačkih folklornih običaja i pučkog pjevanja. Planiramo u dogledno vrijeme u našem mjestu postaviti uz pomoć općinskih struktura etnografsku zbirku, gdje će se posjetitelji na jednom mjestu moći susresti s bogatom povijesti Privlake i stanovnika, posebno naših čuvenih Sabunjara, istaknuo je na kraju predsjednik Pelegrin Mustać, s čijim su se riječima složili i svi nazočni članovi. Na kraju ugodnog druženja ljubazni promicatelji privlačkog pučkog pjevanja počastili su nas privlačkim kolom i dvjema najpoznatijim skladbama: “Oj, Privlako, moje najmilije s tri te strane plavo more mije” i “Ljubovali ja i moja dika”.


Članovi KUD-a Privlaka


Privlački KUD djeluje u sastavu: Milka Begonja, Tatjana Begonja, Slavica Begonja, Marina Grbić, Ivana Grbić, Ivanka Kršlović, Ivana Kršlović, Anđela Vulinović, Maja Marija Kršulja, Danica Šango, Luca Šarić, Marija Zorić, Marica Marija Zorić, Milka Zorić, Zita Zanki, Marcela Mustać, Ana Matulj i Neda Kurta. Voditelj je Ivica Dundović.