Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tko će pobijediti u privlačkom “povuci-potegni”?

21.04.2011. 22:00
Tko će pobijediti u privlačkom “povuci-potegni”?


Vrata kampa Maritime još su uvijek zatvorena i za sada još nije poznato tko će i na koji način provoditi buking i rezervacije gostiju ovog ljeta
Bura koja bi po svoj prilici mogla, kada je u pitanju privlački autokamp “Maritime” te privlački turizam u cijelosti, prerasti u elementarnu nepogodu, ovih se dana još ne stišava. Naprotiv, vodstvo privlačke Poljoprivredna zadruge koja je vlasnik ovog objekta i njegovih oko četiri hektara zemljišta sa 400 smještajnih kamp jedinica te njemački državljanin Helmut Petermaer iz Münchena, koji je kao koncesionar u posljednjih 13 godina upravljao kampom, nalaze se na sve udaljenijim pozicijama.
Umjesto da, kako je to bilo uobičajeno zadnjih godina, kamp “Maritime” otvori svoja vrata gostima iz Njemačke i Austrije početkom travnja, ta ista vrata čvrsto su zatvorena. Na zaključanim vratima recepcije, koja bi sada pred blagdan Uskrs najvjerojatnije bila puna gostiju, vidno je istaknut veliki natpis “Ne radimo”. Slični su natpisi, također, istaknuti i na ulaznim vratima u kamp te na vratima jedne prostorije u obližnjoj upravnoj zgradi PZ-a Privlaka, koju je isto tako koristio navedeni koncesionar. Gosti koji dolaze jednostavno poljube vrata i u nevjerici se vraćaju od kuda su i došli.
Petermaerova obnova devastiranog kampa
Njemački biznismen Helmut Petermaer, koji je kao dijete s roditeljima prije 43 godine počeo dolaziti na ljetovanje u Privlaku, 9. srpnja 1988. potpisao je ugovor s ondašnjim vodstvom Poljoprivredne zadruge na čelu s direktorom Vinkom Skoblarom o preuzimanju u najam na rok od 12 godina potpuno devastiranog kampa, koji je u ono vrijeme nosio naziv “Mostina”. U to vrijeme to je predstavljalo prvo strano ulaganje u ovom kraju, a koncesionar je za svaku kalendarsku godinu PZ-u “keširao” oko 60.000 eura. U obnovu je, također, investirao novčana sredstva tako da je novo preimenovani kamp “Maritime” postao ogledalo rada i reda, slično autokampovima u zapadnoeuropskim državama. Njegovim radom privlački je turizam doživio svojevrsnu renesansu, a od njegove boravišne pristojbe i komunalne naknade te poreza ojačale su i blagajne Općine Privlaka i domaće Turističke zajednice. Uz to, u kampu je petnaestak Privlačana našlo zaposlenje, živnuo je promet u restoranima, kafićima, a i bolje su se mogli prodati poljoprivredno-povrtlarski proizvodi privlačkih težaka. Sve u svemu, bilo je više-manje dobro do početka 2010. godine kada je njemačkom koncesionaru istekao 12-godišnji rok vođenja kampa.
Rukovodeći se činjenicom da su prilikom zamjene marke u euro već izgubili u vrijednosti najma te da bi se taj isti najam morao pri potpisivanju aneksa novog ugovora uvećati prema kretanju cijena na tržištu za gotovo sto posto, vodstvo zadruge i direktor Vinko Skoblar su početkom lanjske godine te prije i nakon sezone tražili od Petermaera i direktora njegove tvrtke “Odmor-jahte & ostalo” d.d. Marcela Merkela da sjednu za stol i dogovore se. Petermaer nije pristajao na aneks ugovora, ali kako je u pitanje došla turistička sezona, obje strane su malo popustile pa je ona ipak odrađena.
Preuzimanje kampa
U međuvremenu su se pojačavale tenzije. Skoblar 16. listopada šalje koncesionaru otkaz ugovora na rok od tri mjeseca. Nedugo zatim odlazi u mirovinu, a na njegovo mjesto dolazi Dalibor Glavan Mudre, dugogodišnji djelatnik zadruge, koji također ne uspijeva privoljeti Petermaera na razgovor. Stoga, 25. siječnja zadrugari preuzimaju stvar u svoje ruke i svojevoljno ulaze u prostorije recepcije “Maritime” te uz nazočnost javnog bilježnika čine popis stvari i mijenjaju brave na ulaznim vratima. Dana 7. veljače ove godine zadruga objavljuje javni natječaj za novog koncesionara na kojeg se javljaju četiri ponuđača, a najpovoljnija je bila ponuda tvrtke “Dalmacija turizam” dvojice vlasnika, Adrijana i Roberta Kapovića iz Vira. S njima se 1. ožujka sklapa ugovor na osam godina i to za 115.000 eura godišnje, uz 3-postotno godišnje povećanje osnovice.
Kapovići odmah u obliku avansa na račun PZ-a uplaćuju 50.000 kuna. U isto to vrijeme zadruga šalje kompletnu dokumentaciju u Ministarstvo turizma RH u Zagrebu s molbom za očitovanjem u ovom slučaju, pa 25. veljače stiže odgovor da je sve napravljeno u skladu sa zakonom, da se ukida ugovor s Helmutom Petermaerom i da tvrtka “Dalmacija turizam” može preuzeti koncesiju. Budući da je obaviješten o svemu što se događa, Helmut Petermaer putem svog zadarskog odvjetnika Zrinka Zrilića Općinskom sudu u Zadru ulaže žalbu. Sud iza toga 7. ožujka izdaje privremenu mjeru uz mogućnost žalbe PZ-a, u kojoj se nalaže PZ-u da vrati ključeve dosadašnjem koncesionaru i da se sve vrati u prvobitno stanje, dok dan kasnije donosi i ovršnu mjeru. Ovrha se u nazočnosti policije i sudskog izvršitelja provodi 4. travnja, a zbog ometanja njezine provedbe uhićen je direktor Dalibor Glavan, kojem sutkinja Prekršajnog suda izdaje zabranu približavanja kampu. Vodstvo zadruge ulaže žalbu Županijskom sudu i zahtijeva izuzeće sutkinje koja je donijela odluku o provedbi ovrhe. Sud se za sada nije očitovao, a ono što je najbitnije u cijeloj priči je da su vrata kampa zatvorena i za sada još nije poznato tko će i na koji način provoditi buking i rezervacije gostiju ovog ljeta.
Nažalost, u Privlaci nismo uspjeli stupiti u kontakt s njemačkim koncesionarima kako bismo čuli njihovu stranu priče. Glavan kaže kako je sve što zadruga radi u skladu sa zakonom.
“Nemamo podršku Općine”
– Ako je nekom u interesu da kamp radi onda je to prvenstveno tridesetorici stalno zaposlenih u našoj zadruzi. Koncesionari se pozivaju na 4. članak ugovora u kojem se uz ostalo kaže da se mora učiniti novi aneks, dok se u 12. članku kaže ukoliko ugovorene stranke žele produžiti trajanje ovog ugovora ili u njemu izmijeniti neku ugovornu odrednicu, dužnost jednih i drugih je zaključiti novi ugovor o zakupu ili pak sačiniti pismenu izmjenu i dopunu odnosno aneks ovom ugovoru. Ovo je istina, a ne ono što se od nekih pojedinaca može čuti, objašnjava Glavan.
– Zadruga je jedini gospodarski subjekt u Privlaci koji godišnje plati državi i općini Privlaka samo na ime PDV-a 2,5 milijuna kuna. Uz to pored njih i država bi od novo potpisanog ugovora s “Dalmacija turizmom” godišnje dobila 150.000 kuna više. Stoga pozivam ovim putem institucije države Hrvatske, sudstvo, Ministarstvo turizma i ostale čimbenike da se ova zavrzlama riješi i da kamp krene s radom, kaže Glavan kojem ponajviše smeta činjenica da je Općinski sud u Zadru za jedan dan izdao ovršno rješenje u korist druge strane, dok njihova žalba još stoji na Županijskom sudu.
Kaže kako su u svemu što su radili imali podršku Općine i Turističke zajednice, ali su malo zastali kada su se pojavili problemi.
– Zašto dopuštati Petermaeru i njemu sličnima da iz Hrvatske iznose goleme količine novca, a da nama ostaju mrvice? Držim da su se općinari trebali barem pismeno obratiti Privlačanima te im pojasniti o čemu je ovdje riječ. No, oni to nisu učinili. Jedini koji je i dalje ostao voljan pomoći je Boris Glavan, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a, ističe direktor Dalibor Glavan Mudre, dodajući kako je Helmut Petermaer po njegovim saznanjima za 2009. godinu od kampa “Maritime” prijavio dobit od 20.000 kuna, a lanjske godine kada je zabilježen znatan porast dolazaka domaćih i stranih gostiju, samo 7.000 kuna. Tu nešto zaista “smrdi”, zaključio je Glavan.


Surić: Krivci će morati odgovarati ne otvori li se kamp na vrijeme


Načelnik Općine Privlaka Ive Surić, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Općine Privlaka, oprezan je u komentiranju nastale situacije.
– Budući da još ne raspolažemo svim relevantnim podacima glede problema, ne možemo se javno očitovati. Onog trenutka kada nam bude sve poznato, budite sigurni da ćemo reagirati u skladu sa zakonom. Nama u Općini je itekako žao što je došlo do ovakve situacije. Stalo nam je da kamp ovog ljeta radi i tu nema dileme. Hoće li to biti stari ili novi koncesionar, to će sud presuditi. Bitno je da se na vrijeme otvore vrata kampa i to ne samo zbog Općine i Turističke zajednice, već i zbog svih naših mještana, poglavito onih koji su vezani za turizam. Uskoro će se održati i sjednica Općinskog vijeća, pa ćemo vidjeti što o svemu kažu općinski vijećnici. Ako se dogodi da kamp ne bude radio, krivci će morati odgovarati za nastalu štetu, rekao je načelnik Surić.