Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Važno je da dan počne dobrom kavom…

21.04.2011. 22:00
Važno je da dan počne dobrom kavom…


Išao sam i na edukacije, ali najviše sam naučio kroz praksu i posvećenost glavnom cilju – napraviti dobru kavu. Iako nisam planirao ići na natjecanje, nego sam išao na njihov poziv, jako mi je drago da sam bio. Puno sam toga naučio, upoznao puno istinskih zaljubljenika u kavu i vratio se kući pun dojmova, kaže Niko
Na Natjecanju za najboljeg barista Hrvatske “5th Croatian Barista Championship”, održanom prošlog vikenda u Solarisu u Šibeniku sudjelovala su dva Zadrana, Niko Delaš i Roko Butić. Iako nisu ušli u finale, između tolikih kafića u državi i toliko ljudi koji u tim kafićima svakog dana spravljaju kave, biti među 18 najboljih u državi veliki je uspjeh.
Savršeni espresso
Barist je, jednostavno rečeno, konobar koji priprema savršeni espresso. Dobro znamo da kava nije napitak kao svaki drugi, znamo da su Hrvati velike kavopije, a i da, ako započnemo dan s lošom kavom, cijeli dan ćemo misliti na to. Zato se vještina spravljanja tog crnog napitka razvija sve više, a gosti u kafićima su sve zahtjevniji i u stanju su otići u udaljeniji ili ružniji lokal – ako je tamo dobra kava.
Upravo zbog dobre kave, smatra barist Niko Delaš, gosti zadovoljno odlaze i ponovno dolaze u njegov kafić na Poluotoku illy koncept bar.
– Od kad sam prije dvije godine preuzeo ovaj kafić, uspio sam podignuti njegovu razinu i u glavnom hrvatskom zastupništvu poznatog brenda Illy kave su to i prepoznali pa su me pozvali na ovo natjecanje. Išao sam i na edukacije, ali najviše sam naučio kroz praksu i posvećenost glavnom cilju – napraviti dobru kavu. Iako nisam planirao ići na natjecanje, nego sam išao na njihov poziv, jako mi je drago da sam bio. Puno sam toga naučio, upoznao puno istinskih zaljubljenika u kavu i vratio se kući pun dojmova, kaže Niko.
Nije mu žao što nije došao do finala, jer, kaže, njegovi najbolji kritičari su njegovi gosti, koji sve više cijene dobru kavu.
– Više je faktora koji utječu na dobru kavu. Prvo, aparat uvijek mora biti čist. Zatim, važna je kvaliteta same kave, ali ako se ne pridržava osnovnih principa u pravljenju kave i najkvalitetnija kava može ispasti najgora. Dalje, pazi se na vremenske uvjete. Ovisno o vremenu, espresso mijenja brzinu curenja, a 0,03 l kave mora iscuriti u 25 sekundi. Zato, ovisno o vremenu, prilagođavam mlinac kako bi se prilagodilo curenje kave, stručan je Niko.
Gosti motiviraju
Kako nastavlja, važno je i mlijeko.
– Obvezno koristim svježe mlijeko, pjena se uvijek svježe spravlja i nema podgrijavanja već ugrijanog mlijeka. Često ljudi traže macchiatto bez pjene ili s hladnim mlijekom pa ih pitam zašto. Uglavnom je to zato što su do tad dobivali ili lošu pjenu ili zagoreno mlijeko. Kad probaju našu pjenu, onda ipak nastave piti macchiatto s pjenom, priča Niko.
Svježe mlijeko, kvalitetna kava, dobar i održavani aparat skuplji su izbor, ali dugoročno, kaže Niko, isplativiji, jer bez kvalitete gube se gosti.
– Volim svoj posao i drago mi je da ga imam priliku obavljati kvalitetno. Zadovoljstvo mi predstavljaju zadovoljni gosti koji mi iz dana u dan daju snagu da nastavim raditi i u ovako teškoj financijskoj situaciji kad je kvalitetu teško zadržati. Treba se stalno truditi, svaku kavu napraviti, a svakog gosta poslužiti s pažnjom i od srca, a ne kao na traci. Gosti me uvijek iznova motiviraju, ističe Niko.
Roko Butić radi u ugostiteljstvu već četiri godine, a zadnju godinu ima svoj kafić Vošta bar u blizini pet nebodera.
– Otkad sam počeo raditi u ugostiteljstvu, uvijek me zanimala priprema kave. Neki su trčali za zaradom, mančom, meni je ta kava uvijek bila zanimljiva. Stekao sam iskustvo u spravljanju kave, a i učio sam i položio za barista. Već neko vrijeme planiram ići na natjecanje barista i sad sam odlučio ići barem probati i vidjeti kako to rade najjači baristi u Hrvatskoj. Puno sam toga naučio i vidio kakav stvarno zaljubljeni pristup ljudi imaju. Vidio sam da se treba bolje pripremiti i mislim da ću sljedeće godine opet ići, zadovoljan je Roko.