Išao sam i na edukacije, ali najviše sam naučio kroz praksu i posvećenost glavnom cilju – napraviti dobru kavu. Iako nisam planirao ići na natjecanje, nego sam išao na njihov poziv, jako mi je drago da sam bio. Puno sam toga naučio, upoznao puno istinskih zaljubljenika u kavu i vratio se kući pun dojmova, kaže Niko
Na Natjecanju za najboljeg barista Hrvatske “5th Croatian Barista Championship”, održanom prošlog vikenda u Solarisu u Šibeniku sudjelovala su dva Zadrana, Niko Delaš i Roko Butić. Iako nisu ušli u finale, između tolikih kafića u državi i toliko ljudi koji u tim kafićima svakog dana spravljaju kave, biti među 18 najboljih u državi veliki je uspjeh.
Savršeni espresso
Barist je, jednostavno rečeno, konobar koji priprema savršeni espresso. Dobro znamo da kava nije napitak kao svaki drugi, znamo da su Hrvati velike kavopije, a i da, ako započnemo dan s lošom kavom, cijeli dan ćemo misliti na to. Zato se vještina spravljanja tog crnog napitka razvija sve više, a gosti u kafićima su sve zahtjevniji i u stanju su otići u udaljeniji ili ružniji lokal – ako je tamo dobra kava.
Upravo zbog dobre kave, smatra barist Niko Delaš, gosti zadovoljno odlaze i ponovno dolaze u njegov kafić na Poluotoku illy koncept bar.
– Od kad sam prije dvije godine preuzeo ovaj kafić, uspio sam podignuti njegovu razinu i u glavnom hrvatskom zastupništvu poznatog brenda Illy kave su to i prepoznali pa su me pozvali na ovo natjecanje. Išao sam i na edukacije, ali najviše sam naučio kroz praksu i posvećenost glavnom cilju – napraviti dobru kavu. Iako nisam planirao ići na natjecanje, nego sam išao na njihov poziv, jako mi je drago da sam bio. Puno sam toga naučio, upoznao puno istinskih zaljubljenika u kavu i vratio se kući pun dojmova, kaže Niko.
Nije mu žao što nije došao do finala, jer, kaže, njegovi najbolji kritičari su njegovi gosti, koji sve više cijene dobru kavu.
– Više je faktora koji utječu na dobru kavu. Prvo, aparat uvijek mora biti čist. Zatim, važna je kvaliteta same kave, ali ako se ne pridržava osnovnih principa u pravljenju kave i najkvalitetnija kava može ispasti najgora. Dalje, pazi se na vremenske uvjete. Ovisno o vremenu, espresso mijenja brzinu curenja, a 0,03 l kave mora iscuriti u 25 sekundi. Zato, ovisno o vremenu, prilagođavam mlinac kako bi se prilagodilo curenje kave, stručan je Niko.
Gosti motiviraju
Kako nastavlja, važno je i mlijeko.
– Obvezno koristim svježe mlijeko, pjena se uvijek svježe spravlja i nema podgrijavanja već ugrijanog mlijeka. Često ljudi traže macchiatto bez pjene ili s hladnim mlijekom pa ih pitam zašto. Uglavnom je to zato što su do tad dobivali ili lošu pjenu ili zagoreno mlijeko. Kad probaju našu pjenu, onda ipak nastave piti macchiatto s pjenom, priča Niko.
Svježe mlijeko, kvalitetna kava, dobar i održavani aparat skuplji su izbor, ali dugoročno, kaže Niko, isplativiji, jer bez kvalitete gube se gosti.
– Volim svoj posao i drago mi je da ga imam priliku obavljati kvalitetno. Zadovoljstvo mi predstavljaju zadovoljni gosti koji mi iz dana u dan daju snagu da nastavim raditi i u ovako teškoj financijskoj situaciji kad je kvalitetu teško zadržati. Treba se stalno truditi, svaku kavu napraviti, a svakog gosta poslužiti s pažnjom i od srca, a ne kao na traci. Gosti me uvijek iznova motiviraju, ističe Niko.
Roko Butić radi u ugostiteljstvu već četiri godine, a zadnju godinu ima svoj kafić Vošta bar u blizini pet nebodera.
– Otkad sam počeo raditi u ugostiteljstvu, uvijek me zanimala priprema kave. Neki su trčali za zaradom, mančom, meni je ta kava uvijek bila zanimljiva. Stekao sam iskustvo u spravljanju kave, a i učio sam i položio za barista. Već neko vrijeme planiram ići na natjecanje barista i sad sam odlučio ići barem probati i vidjeti kako to rade najjači baristi u Hrvatskoj. Puno sam toga naučio i vidio kakav stvarno zaljubljeni pristup ljudi imaju. Vidio sam da se treba bolje pripremiti i mislim da ću sljedeće godine opet ići, zadovoljan je Roko.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
tiktok
Bidenova kampanja i dalje koristi TikTok iako mu vlada istovremeno prijeti zabranom
Hrvatska
PREGOVORI
HDZ-ov Marko Milić demantira: “Nije se raspravljalo o ministrima i sastavu Vlade sa DP-om”
Rukomet
Priznanje Zadru 2013
Marko Sudinja i Vice Lušić u reprezentaciji mlađih kadeta
Županija
DARIVANJE KRVI
Čak 60 uspješno odrađenih darivanja krvi i 1.800 eura donacije za obrovačku obitelj Marinković
Nogomet
BIVŠI NAPADAČ
Mijatović: Real treba produžiti ugovor Modriću na godinu dana
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Zadar
velika promjena
NOVI KONCEPT Od sljedeće godine uvodi se devetogodišnje obrazovanje. Evo kako će funkcionirati
Rukomet
bliži se kraj sezone
Dvije generacije Zadrana potvrdile titulu prvaka Dalmacije
Crna Kronika
NAPAD