Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dom na Sfingi teško bi podnio još jedan kat

21.04.2016. 22:00
Dom na Sfingi teško bi podnio još jedan kat


Prije bilo kakve najave o gradnji treba dobro provjeriti statiku tla s obzirom da je Dom građen na poroznom tlu te da je zgrada za vrijeme rata bila pogođena s četiri granate
Zadarski župan Stipe Zrilić prije točno mjesec dana na svom je kolegiju najavio nadogradnju još jednog kata na zgradi Doma za starije i nemoćne osobe Zadar. Tog 22. ožujka župan je vrlo ponosno obavijestio kolegij o podizanju petog kata Doma, naloživši pročelniku za zdravstvo i socijalu, Andriji Marceliću, neka krene s prikupljanjem dokumentacije.
Predstavnica Doma iznijela je na tom kolegiju alarmantne podatke o broju starijih osoba koje čekaju na smještaj, pa je zaključeno kako je ovo izvrstan način da se brojka od čak 1.510 njih barem djelomično smanji. Jer, brojka nije konačna, u njihovoj podružnici u Preku na smještaj čekaju 64 osobe, u Salima 43, s tim da se lista stalno povećava.
Ispitati statiku tla
Podizanjem dodatnog kata, Dom na Sfingi dobio bi mjesta za stotinjak korisnika, a mi smo u Domu provjerili u kojoj je fazi priprema projekta i –  ostali iznenađeni. Naime, ravnatelj Doma, Grgo Šoša, sam kaže kako nije moguće ići u gradnju dok se ne provjeri statika tla.
– Pozdravljam ideju Županije da ipak nadogradimo taj kat, to bi pomoglo i nama i korisnicima, ali prethodno treba jako dobro provjeriti je li statika tla takva da omogućuje podizanje još jednog kata. Pažljivo treba provjeriti je li tlo porozno i je li nosivost zgrade takva da uopće može podnijeti još jedan kat. Jer ovdje je prije bila glina, tlo je bilo porozno, a i zgrada je u ratu pogođena s četiri granate. Nama je važno da se to ispita i provjeri dozvoljava li prostorni plan nadogradnju još jednog kata. Što se okolnih stanara tiče, nemamo njihovih pritužbi jer im ionako ne zaklanjamo pogled na more – ističe ravnatelj Šoša, napominjući kako pozdravlja odluku Županije jer bi proširili svoje kapacitete, ali također upozorava:
– Najprije s arhitektom Pavlom Marušićem, koji je projektirao Dom, treba vidjeti može li se uopće ići u ovaj projekt. On bi trebao dati mišljenje jer najbolje poznaje tlo na kojemu leži zgrada.
Nazvali smo arhitekta Marušića, no on je ostao šokiran prijedlogom Županije o nadogradnji petog kata Doma.
– Pročitao sam članak o tome prije mjesec dana i ostao iznenađen da nekome tako nešto uopće može pasti na pamet! Neozbiljno je čak razmišljati o takvom projektu prije nego se ispita statika tla, a ja osobno sumnjam da je to u ovom slučaju moguće. Jer, postoji ovdje i jedan drugi problem na koji su čak ukazali i moji kolege kada sam dobio nagradu za projekt Doma za starije i nemoćne. Nekoliko stranih arhitekata reklo mi je da je zgrada usitinu prelijepa, ali da su kapaciteti preveliki i da se to ne radi više nigdje u svijetu. Danas se više od 120 ljudi nikako ne preporuča u ovakve domove, po svijetu se toga drže, a oni bi sada radili još jedan kat – kaže čuveni zadarski arhitekt.
 Marušića nitko nije zvao
Upozorava kako Dom ima velike kapacitete za zajedničke potrebe, primjerice kuhinju, koja bi se mogla koristiti za više objekata, a tako i praonica ili neki drugi uslužni servisi koji bi mogli opsluživati drugu zgradu Doma.
– Na taj bi se način uštedjelo na zajedničkim kapacitetima, ali ja im uistinu ne preporučujem nadogradnju petog kata, projektirao sam tu zgradu i znam o čemu govorim – zaključuje arhitekt Marušić.
Na potezu je Županija koja se mora izjasniti ostaje li pri ovom projektu ili ne. Naime, župan je na Kolegiju kazao pročelniku Marceliću da krene s pripremom dokumentacije, ali oni ili to još nisu učinili ili je prikupljaju bez da su učinili ono najvažnije – konzultirali se s projektantom. Naime, Pavle Marušić kazao nam je kako ga od najave o gradnji 22. ožujka nitko iz Županije nije kontaktirao.