Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Radnici će prosvjedovati pred Ustavnim sudom!

21.04.2016. 22:00
Radnici će prosvjedovati pred Ustavnim sudom!


Šesnaest godina traje tečajna agonija Croatia Zadar Linea, a već sedmorica radnika umrla su ne dočekavši svoje otpremnine
Sindikat prometa i veza Hrvatske udružen u SSSH i Savez samostalnih sindikata Hrvatske jučer je održao mirni prosvjed bivših radnika Croatia Zadar Linea čiji stečaj traje rekordnih 16 godina. Time se  svrstava među najdulje stečajne postupke u Hrvatskoj, naglasio je pravni  zastupnik SSSH-a u Zadru, Vedran Uranija.
Imovinsko-pravni sudski postupci vode se na najvišim sudskim instancama, ali nikako da se riješe. Radnici su tražili ubrzanje postupaka,  iščekujući pozitivan ishod kako bi im se konačno isplatile dugujuće otpremnine. Iz Ureda Vlade RH stigao je pozitivan i ohrabrujući odgovor,  no bivši radnici najavljuju i daljnje sindikalne akcije do ispunjenja zahtjeva – poručili su jučer na mirnom prosvjedu.
Pisali premijeru
– Već šestu godinu vode se sporovi oko imovine, i to za takozvani Krug  vrijedan 50 milijuna kuna, zatim spor oko starog kolodvora koji se vodi s  Gradom Zadrom na Ustavnom sudu, treći spor  za kolodvor u Obrovcu, a  prodaje se i kolodvor u Benkovcu. Pored brojnih sindikalnih  akcija nedavno smo uputili i otvoreno pismo  premijeru Oreškoviću, tu moram  pohvaliti ured Vlade koja je reagirala vrlo hitno, te smo prije par dana  dobili odgovor iz ureda premijera Oreškovića kojim traži da se hitno ubrzaju postupci u vezi imovine Croatia Zadar Linea. Zahvalni smo našoj  Vladi, a prethodno je već pozitivno reagirala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je prije pola godine također dala naputak ministru  pravosuđa da se ubrzaju postupci – naglasio je Uranija, dodajući kako im  je država pomogla, ali je do “blamaže dovelo hrvatsko pravosuđe”.
– Voditi 16 godina stečaj, a šest godina imovinsko-pravne sporove neviđeno je u Europi i zbog toga je Hrvatska među posljednjima u Europi,  uz Rumunjsku, Srbiju i Crnu Goru. Svaka čast Vladi i predsjednici koji su  reagirali promptno, međutim, to nije dovoljno, na potezu je hrvatsko  pravosuđe. Ukoliko u roku od 15 dana ne bude rješenja Visokog trgovačkog suda i Ustavnog suda, s radnicima i njihovim obiteljima idemo  pred Visoki trgovački sud i Ustavni sud! To je definitivna odluka i na prosvjed ćemo odlaziti dokle god se ovi postupci ne riješe. Radnici potražuju 4,5 milijuna kuna, tvrtka Croatia Zadar Line je likvidirana pod vrlo sumnjivim okolnostima u privatizaciji, zbog čega se vode i kazneni  postupci protiv nekih osoba – poručio je zastupnik SSSH-a.
 Apel sudovima
– Ne možemo ih razumjeti, ti ljudi u sudovima imaju visoke plaće i dobre uvjete, a ovim ljudima, kojih je pola pomrlo čekajući rješenja, ne mogu to riješiti. Ovim putem apeliramo i na predsjednika Visokog trgovačkog suda i predsjednicu Ustavnog suda da riješe ove sporove. Odluke  suda ne prejudiciramo, ali neka nakon toliko godina procesuiranja donesu rješenja. Jer, očito je i ovo primjer zbog čega je hrvatsko pravosuđe  pozicionirano tako nisko na ljestvici.
Nakon prosvjeda radnici su prvi put posegnuli za još jednom sindikalnom mjerom – kratko su blokirali ulaz u Krug, želeći na ovaj način poručiti da ne odustaju od borbe za svojom imovinom.