Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tema – cvjetni ukras za glavu mladenke i vjenčani buket

21.04.2016. 22:00
Tema – cvjetni  ukras za glavu  mladenke i  vjenčani buket


– Od ponuđenog materijala djevojke same trebaju osmisliti kako će izgledati ukras mladenke i njezin vjenčani buket. Ponudili smo im različite materijale i različita pomagala koja se koriste u izradi buketa i ukrasa, a same natjecateljice trebaju osmisliti kakav će buket oblik imati, pojasnila je Višnja Sikirić
Deset natjecateljica iz 10 hrvatskih škola, smjer cvjećar, jučer  je snage odmjerilo na Državnom natjecanju u disciplini flora. Tema natjecanja bila je vjenčana dekoracija, cvjetni ukras za glavu mladenke i  vjenčani buket.
– Od ponuđenog materijala djevojke same trebaju osmisliti kako će izgledati ukras mladenke i njezin vjenčani buket. Ponudili smo im različite  materijale i različita pomagala koja se koriste u izradi buketa i ukrasa, a  same natjecateljice trebaju osmisliti kakav će buket oblik imati, pojasnila je Višnja Sikirić, prof. agronom iz Poljoprivredne prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića Zadar, škole domaćina državnog natjecanja.
Natjecanje se sastoji od tri dijela, pismenog, praktičnog zadatka u trajanju od 180 minuta, te prezentacije proizvoda gdje se ocjenjuju prezentacijske vještine natjecateljica.
– Djevojke moraju uvjeriti peteročlanu komisiju da kupi njihov proizvod, dodala je Sikirić.
Državno natjecanje svih poljoprivrednih škola iz Hrvatske ove godine  je unaprijeđeno, pa su tako i natjecanje cvjećara otvorili za javnost.  Njihove će cvjetne vjenčane kreacije biti izložene ispred bazena hotela  Kolovare. Buduće mladenke jučer su tako imale priliku vidjeti što je u  modi i kakvi su buketi traženi. Koje cvijeće i boje prevladavaju ove godine.
A boja i cvijeća bilo je pregršt, ruža, karanfila, tulipana, lizijata, kala,  sitnog cvijeća za popunu, kao i velik izbor mediteranskog cvijeća, lavande, ružmarina, brnistre, ukrasnih livadnih trava…
– Kod cvijeća kao i kod odjeće sve je moderno. Ruže su uvijek bile kraljice cvijeća, pa i naše natjecateljice imaju ruže u svim bojama i oblicima.  Pounudili smo im velik izbor cvijeća i boja jer one moraju znati uskladiti  boje i oblike u buketu i cvjetnom ukrasu, rekla je Sikirić.
Natjecateljice su imale izbor napraviti buket od tradicionalnog preko  ekstravagantnog, romantičnog ili tipično mediteranskog. Dakako, sve  zajedno usklađeno s ukrasima poput perlica, kristalića, ukrasnih žica.
Na kraju je Sikirić zahvalila svim donatorima, te izrazila nadu kako će  posjetitelji imati priliku uživati u ekstravagantnim i nesvakdišanjim  cvjetnim buketima.