Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ukazali na zadarske i hrvatske ekološke probleme

21.04.2016. 22:00
Ukazali na  zadarske i  hrvatske  ekološke  probleme


– Stalno idemo na terenska istraživanja, imamo terensku nastavu gdje proučavamo određeno područje i određeni eko sustav. To područje obrađujemo cjelovito s različitih aspekata, kaže prof. Edo Končurat
Utrke, ples, šahovsko natjecanje, Kyudo streličarstvo, eko  sajam te mnoštvo drugih sadržaja obuhvatila je još jedna, 15. po  redu  Ekologijada Prirodoslovno-grafičke škole.
Petak ujutro na Kalelargi uljepšale su i članice Zadarskog plesnog ansambla, kao i zadarski mališani koji su duž ove zadarske ulice na poduljoj roli papira ostavili svoje crteže i potpise. Udruga Eko-Zadar vodila  je izradu eko igračaka, košara od starog papira i vrećica od starih majica, dok je pored Arheološkog muzeja održana i šahovska simultanka  sa Šahovskim klubom Zadar, čiji predsjednik Josip Bubičić je sa učenicima Prirodoslovno grafičke škole igrao simultane partije na sedam  ploča.
– Iz godine u godinu nastojimo se širiti, ponuditi ljudima nešto više.  Ove godine s temom „Nasmiješeni grad” željeli smo unijeti malo vedrine u naš svakodnevni život, a uz to i ukazati na naše ekološke probleme, načine na koje se ti ekološki problemi mogu rješavati i što svaki  građanin osobno može napraviti na zaštiti našeg planeta, pojasnio je  prof. Edo Končurat, dodajući i  kako Prirodoslovno grafička škola među  svojim usmjerenjima ima ekološke tehničare, zahvaljujući kojima je na  polju ekologije aktivna i kroz samu nastavu.
– Stalno idemo na terenska istraživanja, imamo terensku nastavu  gdje proučavamo određeno područje i određeni eko sustav. To područje obrađujemo cjelovito s različitih aspekata, zaključio je.
Održana utrka Zadarska kopča
U sklopu Ekologijade održana je i utrka Zadarska kopča. Radi se o  utrci učenika Prirodoslovne grafičke škole, ali i njihovih gostiju, u sklopu koje se prolazi osam točaka (muzeji, kulturne znamenitosti i slično)  i to u što kraćem vremenu. Da bi ih prošli, potrebno je na svakoj točki  svladati upute u obliku zagonetki.
– Cilj je potaknuti djecu da uđu u muzeje i da otkriju neke dijelove  grada koje do sada nisu možda znali,  pojašnjava Marina Perić, profesorica škole, koja je zajedno s prof. Anamarijom Ivković sudjelovala u organizaciji.
Na utrci je, inače, pobijedila ekipa s Novog radija u sastavu Anica  Košta i Ante Jurišić, koji su nagradu – pršut, proslijedili drugoplasiranima, učenicima 4.c razreda Prirodoslovno-grafičke škole Mateu Skoriću  i Mislavu Gržanu.
Ponuđeni zadrugarski proizvodi
Uz sve to jučer su se mogli kupiti i isprobati proizvodi različitih  učeničkih zadruga i udruga. Učenička zadruga Maraška iz OŠ Bartula  Kašića izložila je svoje maslinovo ulje, kantarionovo ulje te druge eko  prizvode.
– Sve to učenici izrađuju tijekom školske godine, ali i tijekom praznika. Ove godine imali smo tako 200 litara maslinovog ulja, a učenici su i  tijekom ljeta sudjelovali u branju bilja, kazala je Dušanka Dujić, voditeljica zadruge Maraška.
Odmah pored njih bila je udruga Điran iz OŠ Šime Budinića sa svojim proizvodima, maslinovim uljem, začinima, likovnim radovima i  balzamima, koji su jučer bili natraženiji, otkrila je jedna od učenica,  Matija Marfat. Iz udruge Magunja OŠ Valentin Klarin pristigle su, pak,  pletene košarice tradicionalno pletene konopcem. Njih su predstavili  učenici Luka Perin i Anamarija Marošević.