Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ušećereni bademi, smokve, likeri, suveniri, kreme…

21.04.2016. 22:00
Ušećereni  bademi, smokve,  likeri, suveniri,  kreme…


– Naši proizvodi doista su jedinstveni na tržištu i fini, probajte nešto – ponudila nas je Gordana Luša iz Jednostavnog d.o.o., malog poduzeća Figa čija ponuda doista nije figa jer je na njezinu štandu iznimno zamamna ponuda aromatiziranih keksa, džemova, ušećerenih i slanih badema i arancina
Ima godinu dana da smo otvorili mali pogon i pokrenuli proizvodnju na Novom Bokanjcu u Zadru. Još je prerano govoriti, ali čini se da će biti dobro jer su naši proizvodi doista jedinstveni na tržištu i fini, probajte nešto – ponudila nas je Gordana  Luša iz Jednostavnog d.o.o., malog poduzeća Figa čija ponuda doista nije figa jer je na njezinu štandu iznimno zamamna ponuda aromatiziranih keksa, džemova, ušećerenih i slanih badema i arancina. Ona se prvi put predstavila svojim sugrađanima na već tradicionalnom Sajmu zdrave hrane i tradicijskih proizvoda Dani sunca  koji je počeo jučer i trebao bi se održati i danas na Narodnom trgu  u Zadru a organizira ga udruga Eko-Zadar u povodu Dana planeta  Zemlje.
“Domaći čovjek je najbolji kupac”
Osim Gordane Luše iz Fige svi ostali sudionici Sajma su već stari  znanci i dobro poznati zadarskoj javnosti kao što je obrt Nekić iz  Biograda koji na svom štandu nudi neodoljive boje i mirise lavande, smilja, ružmarina, bosiljka…
A sve to u neodoljivim bočicama, kutijicama, malim zavežljajima  jer je riječ o prirodnoj kozmetici. Dragica Nekić kaže kako svake godine dođe na Dane sunca te da ima svoje vjerne kupce, a “domaći  čovjek je najbolji kupac”. I doista rijetko tko prođe, a da se ne zaustavi kraj njezina štanda kako bi pogledao i pomirisao meleme i kreme pripravljene na bazi ljekovita bilja. Dragica Nekić na svom štandu ima i nešto posebno i jedinstveno, a to su – biljne kugle spavalice koje pomažu pri problemima sa spavanjem.
Ukupno deset sudionika ovogodišnjih zadarskih Dana sunca tako će u ova dva dana petak i subotu, ponuditi Zadranima i gostima  – napitke, džemove, slatke i slane delicije, uporabne predmete i nakit, kreme, meleme, ulja i druge kozmetičke biljne proizvode te  med i proizvode od meda.
Omiljeni pest od medvjeđeg luka
Domaće likere i džemove i ove godine predstavlja OPG Aralica iz  Šibenika i OPG Drago Drmić iz Zadra koji uz to nudi i kozmetičke  proizvode među kojima i nevenovu mast. Voćnim rakijama i likerima predstavlja se Kapronca d.o.o. iz Zagreba, dok Bokun d.o.o. iz  Splita donosi voćna vina, ali i druge proizvode od bobičastog voća;  sokove te džemove bez dodanog šećera od aronije, kupina, malina,  višanja i ribiza.
Sirupe, džemove, proizvode od samoniklog bilja, poput omiljenog pesta od medvjeđeg luka i ove godine u Zadar je donijela Socijalna zadruga Put iz Rijeke uz suvenire i uporabne predmete od  keramike, a isto tako  suveniri, uporabni predmeti i nakit izrađen od  bračkog kamena, asortiman su već poznatog Kamen dizajna iz Zadra. OPG Mladen Jezidžića iz Zadra nudi med i pčelinje proizvode a  svoje dobro poznate delicije od suhih smokava predstavlja i nudi  OPG Eugen Novaković iz Posedarja.
Održavanje sajma Dani sunca kao uvijek do sada, podupire  Upravni odjel za gospodarstvo i obrtništvo Grada Zadra.