Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ugljan dobio besplatnu punionicu za električna vozila

21.04.2017. 22:00
Ugljan dobio besplatnu punionicu za električna vozila


Nakon Zadra i Biograda, otok Ugljan treća je destinacija u Zadarskoj županiji u kojoj je postavljena besplatna punionica za električna vozila.
Punionicu Hrvatskog telekoma, snage 44 kW, partnerski su u Olive Island Marini u Sutomišćici postavili Općina Preko i vlasnici marine, tvrtka Marina Signum d.d., među čijim je gostima sve više vlasnika automobila na električnu energiju.
– Općina Preko javila se još 2015. godine na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost koji je u projektu vrijednom 66.596 kuna participirao s 40.000 kuna. Sutomišćicu smo odabrali zato što marina preko solarnih ćelija proizvodi struju i jedino smo ovdje bez dodatnih ulaganja mogli postaviti punionicu jačine 44 kW, kazao je na simboličnom otvorenju punionice Endi Ćuća, koji je uime Općine Preko koordinirao cijeli projekt.
Postavljanjem besplatne punionice za električna vozila dodatno je obogaćena ponuda u Olive Island Marini, ali i na cijelome otoku koji posljednjih godina bilježi znatan porast broja turista.
Za korištenje punionice u Sutomišćici potrebna je prethodna najava, a vlasnicima električnih automobila HT je omogućio internetsku pretragu slobodnih punionica preko mobilnih uređaja na adresi puni.hr. Uz posebnu karticu RFID za aktiviranje, punionice HT-a moguće je aktivirati i SMS-porukom, kao i posebnom aplikacijom.
Punionica na Ugljanu zasad je jedina na zadarskim otocima, a u posljednje dvije godine slične punionice otvorene su na otocima Krku, Cresu, Lošinju, Novalji na Pagu i Mljetu.