Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Deseto mjesto mora nam biti cilj

Autor: Drago Bajković

21.05.2009. 22:00
Deseto mjesto mora nam biti cilj

Foto: Filip BRALA



Protiv Croatije moramo ići 110 na sat i ne priznajem ništa drugo osim pobjede. Također moramo pokušati i u Kranjčevićevoj iznenaditi Zagreb i napraviti sve za tu prvu gostujuću pobjedu, kazao je Milin
Dva kola prije kraja prvenstva nogometaši Zadra osigurali su prvoligaški ostanak. To ne znači da protiv sesvetske Croatije i Zagreba neće biti motiva, dapače, s obzirom na turbulentnu sezonu i poprilično loš plasman izabranici Dalibora Zebića imaju moralnu obvezu popraviti loš dojam. Svi će se složiti s činjenicom da je sadašnja situacija med i mlijeko prema onoj s kraja jesenskog dijela prvenstva kada su Zadrani bili uvjerljivo posljednji s pet bodova zaostatka za pretposljednjim na ljestvici Prve HNL. Međutim, sezona se generalno nikako ne može okarakterizirati kao uspješna i treba napraviti sve da se dojam barem djelomično popravi u dva preostala kola.
– S obzirom kako je sve izgledalo po završetku prvog dijela prvenstva sadašnja situacija je itekako zadovoljavajuća. Međutim, nitko normalan ne može reći za sezonu koju završiš pri dnu prvoligaške ljestvice i kroz koju si se cijelo vrijeme borio za prvopligaški ostanak da je uspješna – kazivao je jučer ujutro bez dlake na jeziku Ferdo Milin, jedan od najiskusnijih u redovima prvoligaša sa Stanova.
Zadar morao bolje
– Svaka sezona u kojoj ne napraviš iskorak u odnosu na onu prije je neuspješna. Nisam očekivao da ćemo se odmah plasirati u Kup UEFA-e, ali morali smo se plasirati u sredinu ljestvice i tada bi za sezonu mogli reći da je uspješna. Ovako, svaka druga ocjena, osim da smo kiksali, ne bi bila realna.
Milina je posebno razočarala činjenica da Zadar niti jednom tijekom sezone nije osvojio sva tri boda na gostovanju.
– To je porazna i bolna činjenica, pa mi nismo tijekom duge sezone uspjeli slaviti u gostima. Kada se tako nešto dogodi onda nije čudno da smo trenutačno pretposljednji na prvoligaškoj ljestvici. U prošloj sezoni smo uspjeli nekoliko puta slaviti na gostujućim travnjacima i automatski smo pozitivnim serijama bili plasirani u gornjem dijelu ljestvice. Uostalom, smatram kako smo previše bodova “prosuli” i na svom terenu.
Što se tiče posljednjeg dvoboja u Zaprešiću smatra da je Zadar odigrao dva posve različita poluvremena.
– U prvom smo djelovali poprilično loše. Djelomično imamo opravdanje jer smo iskušavali igru s četiri igrača u posljednjoj liniji, a za tako nešto ipak treba duže vrijeme za prilagodbu. Da se ne bi pogrešno shvatilo, pobornik sam tog sistema i nadam se da ćemo u sljedećoj sezoni igrati u tom rasporedu. U nastavku smo bili puno bolji i opasniji po suparnička vrata, a s druge strane Inter nam nije stvorio niti jednu pravu priliku. Uspjeli smo izjednačiti, pa nakon toga i povesti, a onda smo u posljednjim trenutcima utakmice primili nesretni zgoditak koji nas je spriječio da se po prvi put ove sezone s gostovanja vratimo s tri boda. I ne samo to, da smo pobijedili preskočili bi Inter na ljestvici i čvrsto prigrlili deseto mjesto.
Veliki dužnici
Iskusni Zadrov prvotimac mišljenja je da se u dva preostala susreta treba napraviti sve ne bi li Zadar na kraju prvenstva ipak bio desetoplasirani.
– Smatram da imamo obavezu prema nama samima, a i prema klubu da u preostala dva susreta napravimo baš sve ne bi li u konačnici dohvatili deseto mjesto. U klubu čak i u ovim teškim vremenima sve funkcionira odlično, a teško je za očekivati da će Grad izdvojiti tolike novce za izgradnju tribine kada se mi nalazimo na jedanaestom mjestu. Zato protiv Croatije moramo ići 110 na sat i ne priznajem ništa drugo osim pobjede. Također moramo pokušati i u Kranjčevićevoj iznenaditi Zagreb i napraviti sve za tu prvu gostujuću pobjedu. Nitko ne kaže da igrači koji su manje igrali tijekom sezone ne trebaju dobiti priliku u završna dva kola, ali imperativ ostaje. Uostalom, veliki smo dužnici i našim navijačima koji su nas zdušno bodrili tijekom ove sezone u kojoj nam nije išlo dobro – kazao je na kraju razgovora Milin.