Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vransko i Vigensovo mliko

Autor: Ante Kolega

21.05.2010. 22:00


Kakva je kakvoća mlijeka u Vrani i Bokanjcu u odnosu na mlijeka proizvedenih u nizinskom dijelu hrvatskog poljodjelstva, pita me vodeći zadarski turistički vodič Marčina koji našim putničarima pripovijeda o vrijednostima zadarskog poljodjelstva.
Vrana, Biograd n/M sa 1.000 ha obradive zemlje: povrćarstvo na otvorenom i u stakleniku sjemenska proizvodnja, djetelinsko travne smjese, peradarstvo sa 100.000 nesilica i 800 mliječnih krava.
Vigens, Bokanjac, 800 mliječnih krava pasmine Holštajn, 400 ha obradive zemlje. Dva jaka poljodjelstva zadarske županije smještena blizu mora karakterizira proizvodnja od preko 5 milijuna litara godišnje proizvodnje mlijeka, kojega potrošači ocjenjuju kao proizvod iznimne kakvoće.
U prvom redu to se odnosi na ograničeni broj mikroorganizama i stanica, ali u povoljnoj slici potrošača mlijeka što treba iskoristiti.
Proizvodnja mlijeka neposredno uz more predstavlja posebnu tržništvenu vrijednost. Potrošači doživljavaju mlijeko kao besprijekorno čisto, zdravo, zbog vrijednosti podneblja; više sunca povoljni vjetrovi i aerosoli, posebna ishrana krava (aromatična, začinska, medonosna i ljekovita trava). Mlijeko s više bjelančevina s antioksidativnim svojstvima.
Takve ocjene prenose se i na mliječne proizvode, sir, skutu, jogurte i maslac, koje potrošači ocjenjuju kao proizvode veće vrijednosti.
Potrošači vranskog i Vigensova mlijeka ističu blage i mirisne okuse, što je preduvijet za razlikovanje i razvrstavanje različitih razreda inače vrhunske kakvoće mlijeka, po svim tehnologijskim čimbenicima kakvoće (masnoće, bjelančevine, minerali, laktoza). Zato, Marčina, kada upoznaješ turiste s vrijednostima našeg vina, ulja, sira, meda i ribe ističi i posebne vrijednosti zadarskog mlijeka.
Vaš Bage