Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kalmeta: Karamarko je moderni europski političar desnog centra

21.05.2012. 22:00
Kalmeta: Karamarko je moderni europski političar desnog centra


U konkurenciji 42 kandidata Ana Lovrin, član tima Jadranke Kosor, s velikim brojem glasova zadobila je povjerenje izaslanika i zauzela mjesto u Predsjedništvu HDZ-a koje broji 10 članova


Na 15. općem Saboru HDZ je pokazao da je demokracija pokucala na vrata najjače oporbene stranke te da su zapuhali neki novi vjetrovi. Sabor je obilježio veliki poraz Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa te pobjedu Tomislava Karamarka u pripetavanju s Milanom Kujundžićem, najugodnijem iznenađenju izbornog procesa.
U obnovljenom HDZ-u jedan od rijetkih članova “stare garde”, koji je zadržao visoku poziciju, je prvi čovjek zadarskog HDZ-a Božidar Kalmeta, koji je izabran za potpredsjednika stranke, i to s najviše glasova. Štoviše, Kalmeta je i jedini saborski zastupnik između svih šest novih potpredsjednika.
– Nije me iznenadio ničiji rezultat jer su svi prošli upravo onako kako je željelo 2.017 izaslanika. I to treba poštovati. Neka odgovorno krenemo u budućnost, rekao je Kalmeta istaknuvši kako će stranka zaživjeti kao prava zajednica u kojoj će posebna pozornost biti posvećena mladeži i braniteljima.
Kako su u gluho doba noći s nedjelje na ponedjeljak dolazile neslužbene vijesti da je Tomislav Karamarko sve bliže predsjedničkoj fotelji, Kalmeta je izjavio da vjeruje u zajedništvo i bolju budućnost HDZ-a. Nije nimalo beznačajno da je novi predsjednik Karamarko iz zadarskog kraja. Rođen je 1959. godine u Zadru i s kruševačkim porijeklom ima čvrste obiteljske korijene u obrovačkom kraju.
– On je dobar politički izbor, vrijednosno je jasan, prepoznatljiv je. Karamarko je moderni europski političar desnog centra, naglasio je Kalmeta koji je u predizbornoj kampanji javno stao uz svog zemljaka Karamarka.
 Na pitanje kakav HDZ vidi u budućnosti, Kalmeta je odgovorio da očekuje konsolidaciju stranke kako bi počela funkcionirati kao vrijedna i kvalitetna oporba te nastavak izgradnje ozbiljne demokršćanske stranke koja će prihvatiti sve standarde koji danas vrijede u svijetu.
– Apsolutno treba biti zajedništva. HDZ mora biti moderna, europska stranka temeljena na demokršćanskim vrijednostima. Moramo vrlo brzo vratiti radost Hrvatskoj, kao snažna i složna oporbena stranka u Hrvatskom saboru i pobjednička stranka već na lokalnim izborima iduće godine, tvrdi Kalmeta.
Među 24 kandidata za šest dopredsjednika bio je i povratnik Drago Krpina iz stranačke baze u Biogradu na Moru, koji je nakon svog emotivnog govora u Dvorani Vatroslava Lisinskog bio gotovo najbliži šestorici izabranih.
U konkurenciji 42 kandidata Ana Lovrin, član tima Jadranke Kosor, s velikim brojem glasova zadobila je povjerenje izaslanika i zauzela mjesto u Predsjedništvu HDZ-a koje broji 10 članova. Kandidati su bili i župan Stipe Zrilić i jedan od osnivača HDZ-a Zlatko Begonja, međutim, nisu uspjeli.
Za člana Središnjeg odbora kandidirali su se zadarski i obrovački gradonačelnici, Zvonimir Vrančić i Ante Župan te načelnik Poličnika Davor Lončar. Unatoč relativno maloj glasovnoj razlici to je jedino uspjelo Anti Županu. Zadarski župan Stipe Zrilić po funkciji je član Središnjeg odbora.
Još se jedan Zadranin kandidirao i uspio, Božidar Longin novi je član Nadzornog odbora.