Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Neandertalci su živjeli kod Raštevića

Autor:

28.09.2009. 22:00
Neandertalci su živjeli kod Raštevića


Izgleda da su oba lokaliteta perspektivna, a zasad Velika pećina pokazuje vrlo veliko značenje jer smo pronašli konkretne tragove i to na dubini, lako se datiraju i neporemećeni su. Buduća istraživanja mogla bi ponuditi neka rješenja i podatke koje nemamo, ističe Čondić


Benkovačko područje poznato je kao jedno od bogatijih nalazišta starijeg kamenog doba u Dalmaciji. Pećinski lokaliteti su rijetki, a čak dva se nalaze u kanjonu rijeke Kličevice u pećinama nazvanim Velika i Mala pećina. U istraživanju Velike pećine sudjelovao je Arheološki muzej Zadar u suradnji s Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a pronađen je veliki broj artefakata iz vremena srednjeg paleolitika. Zadnja i jedina sredstva koja su dobivena u svrhu ovih istraživanja stigla su još 2005. godine, kaže kustosica Arheološkog muzeja u Zadru Natalija Čondić, koja je bila i suvoditelj istraživanja Velike pećine.
Pećina tek zagrebana
– Povijest istraživanja seže unazad više desetljeća kada je profesor Mirko Malez pronašao nekoliko obrađenih artefakata na površini te pećine. Nalazi su pohranjeni u Zavodu za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU u Zagrebu i oni su se čuvali tamo nekoliko desetljeća dok kolege koje se bave paleolitikom nisu to pronašle. Kolega Karavanić iz Arheološkog instituta u Zagrebu pozabavio se tim jer je to njegova uža specijalnost i shvatio je da bi to mogao biti lokalitet, napominje kustosica Čondić, dodajući kako su prva istraživanja izvršena još 2003. godine kada je postalo vidljivo kako potencijal za istraživanja postoji.
– Prilikom prvog posjeta na površini je pronađeno dosta zanimljivih artefakata. Slijedom toga lokalitet smo prijavili za istraživanje Ministarstvu kulture koje je odobrilo sredstva za 2005. godinu, a u veljači 2006. godine obavljamo istraživanja izradom jedne pokusne sonde s nekoliko slojeva, kaže Čondić, ističući da je pronađeno nekoliko prapovijesnih paleolitičkih slojeva koji su dali materijal, odnosno kremene iz razdoblja musterijena, odnosno srednjeg paleolitika.
Važnost nalaza
– Naši nalazi datiraju iz razdoblja od 40.000 godina prije Krista. To je gruba datacija, ali dobivena pouzdanom radiokarbonskom analizom. Pronađeno je tridesetak komadića koji su na analizi kod kolege Karavanića, oni će vjerojatno biti podrobnije analizirani. Za sad imamo tu grublju dataciju koja govori o tome kako je to ipak jedan važan lokalitet i važan za ovaj kraj, jer ovdje imamo jako malo pećinskih lokaliteta i jako malo paleolitika, kaže Čondić, dodajući da je pećina tek zagrebana i da se zasad može samo utvrditi da su neandertalci nastanjivali pećinu.
Među nalazima najviše je kamenih artefakta, dok su životinjske kosti i zubi slabije zastupljeni.
– Pećina je tek zagrebana, napravljena je sonda od dva metra puta metar, a metar i trideset duboka i s tim možemo utvrditi samo da su oni tu bili. Je li to bilo trajno, povremeno ili u segmentima naseljeno, to moraju pokazati velika istraživanja, kaže Čondić.
Nastavak istraživanja u Velikoj pećini mogao bi dosta značiti za arheologe, jer neandertalci na ovom području nisu istraživani.
– Izgleda da su oba lokaliteta perspektivna, a zasad Velika pećina pokazuje vrlo veliko značenje jer smo pronašli konkretne tragove i to na dubini, lako se datiraju i neporemećeni su. Buduća istraživanja mogla bi ponuditi neka rješenja i podatke koje nemamo. Na ovom području uopće nemamo istraživane neandertalce na našem dijelu obale, ističe Čondić, dodajući da imamo utvrđene, ali ne i istraživane.


 NEANDERTALCI




– Neandertalci ili praljudi koji su živjeli na ovom području oko 40.000 godina prije Krista bavili su se lovom, ribolovom i sakupljanjem hrane. Živjeli su većinom u pećinama i ponekada na otvorenom, primitivnim klasično paleolitskim životom. Teško je reći koliko je takvih zajednica bilo jer je jako malo lokaliteta, a još manje sačuvanih, kaže Čondić, dodajući da su u Velikoj pećini pronađene alatke od kremena i raznih vrsta kamena, obrađene kresanjem i one su jedino što se može fizički pronaći jer su ostalo radili od osjetljivih materijala drveta i kosti.