Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Benkovački školarci slušali o Domovinskom ratu

Autor: Suzana Bandić

21.05.2013. 22:00
Benkovački školarci slušali o Domovinskom ratu


Ova predavanja vrlo su poučna, a osim toga, smatramo kako je naša dužnost mladim naraštajima prenositi svoja iskustva iz rata i istinu koja se nerijetko iskrivljuje, kazao je Josip Adžić


Nakon što su od Grada Zadra i Županije dobili “zeleno svijetlo” za organizaciju predavanja o Domovinskom ratu u zadarskim osnovnim i srednjim školama, članovi Udruge veterana vojne policije Zadarske županije održali su ovih dana predavanje benkovačkim školarcima u tamošnjoj gradskoj knjižnici.
S ciljem da mladim naraštajima približe istinu o Domovinskom ratu kao sudionici i očevici u brojnim akcijama u našem kraju, ali i diljem Lijepe naše, veterani VP su za ovo benkovačko predavaje odabrali svog člana, Sergeja Lukovića, sudionika Domovinskog rata, koji je s činom nadnarednika i danas aktivni hrvatski vojnik te radi na aerobazi Zemunik.
Predavanju upotpunjenom projekcijama nazočilo je 70-ak učenika benkovačke osnovne škole koji su sa zanimanjem slušali i upijali svaku riječ. Osim o poznatim, herojskim akcijama kao što su Oluja i Maslenica, učenici su iz prve ruke mogli čuti i dogodovštine kojih nema u knjigama niti njima dostupnoj literaturi, a Luković im je objasnio i kakvu je ulogu imala Vojna policija u vrijeme kad je na ovim prostorima bjesnio rat.
Josip Adžić, predsjednik Udruge VVPSDRZŽ, zahvalio se domaćinima na ljubaznosti i gostoprimstvu te učenicima na interesu i odazivu na ovo predavanje, a na raspolaganju školarcima za sva pitanja bili su i članovi Udruge Damir Pešić, Davor Gregov, Velimir Kadija i Žarko Kruneš.
Veterani vojne policije prvo ovakvo predavanje o Domovinskom ratu održali su u ožujku ove godine u konferencijskoj dvorani Pomorske škole u Zadru. Drugo predavanje upriličili su za profesore povijesti, a domaćin im je bila Osnovna škola u Sv. Filipu i Jakovu.
Prva dva predavanja održao je Sinjanin Saša Ramljak, umirovljeni invalid Domovinskog rata i član ove Udruge. Predavanje u Benkovcu koje je održao Luković upotpunile su članice Udruge Žene u Domovinskom ratu.
– Ova predavanja vrlo su poučna, a osim toga, smatramo kako je naša dužnost mladim naraštajima prenositi svoja iskustva iz rata i istinu koja se nerijetko iskrivljuje, zaključio je Adžić, predsjednik Udruge.