Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ivan Šango još na Martiniqueu čeka izručenje Hrvatskoj

Autor: Suzana Bandić

21.05.2013. 22:00
Ivan Šango još na Martiniqueu čeka izručenje Hrvatskoj


Iako je prošla godina dana otkako je provedena policijska akcija Jadera, u kojoj su sa 175 kilograma čistog kokaina vrijednog oko osam milijuna eura, uhićena šestorica Zadrana, Zagrepčanin, Srbin i Kolumbijac, optužnica protiv njih ni do danas nije podignuta.
– Istražne radnje još uvijek se provode, a optužnica mora biti podignuta najdalje za šest mjeseci, rekao nam je Ljubo Pavasović Visković, poznati zagrebački odvjetnik kojeg je za svoju obranu uz Zadranku Tanju Budimir angažirao Elvis Mužanović, nagrađivani zadarski ugostitelj. Nakon što je ljetos položio jamčevinu vrijednu tri milijuna i 800 tisuća kuna Mužanović je iz Remetinca izišao na slobodu gdje čeka optužnicu jednako kao i Dragan Miletić Žika (40), skiper koji je, navodno, čekao signal kako bi u Italiji preuzeo kokain i dovezao ga do hrvatske obale. On je iz Remetinca izišao lani početkom kolovoza uz jamčevinu od dva milijuna i 200 tisuća kuna na koliko su procijenjene nekretnine kojima raspolaže.
Mjesec dana kasnije uz jednako vrijednu jamčevinu Remetinec je napustio i Ivan Zanze (42), dok su iza rešetaka i dalje Nebojša Gančanović (45) iz Aleksinca i Milivoj Šango (49), Zadranin osumnjičen da je u Italiji čekao isporuku droge namijenjenu narkotržištu zemalja istočne Europe.
Najmlađi član krijumčarske skupine i Milivojev nećak, 27-godišnji Ivan Šango koji je zajedno s 55-godišnjim Milanom Mandićem iz Zagreba uhićen na francuskom dijelu Martiniquea, ni do danas nisu izručeni Hrvatskoj.
Kako se može zaključiti, po još uvijek raspisanim Interpolovim crvenim tjeralicama izručenje Hrvatskoj, iza rešetaka zatvora u Dominikanskoj Republici čeka i Kolumbijac Antonio Jose Parra Fiorentino. Zlatko Ugarković zvani Patak, kojeg je međunarodna policija označila kao vođu dilerske skupine dva mjeseca po uhićenju objesio se u ćeliji zatvora u Madridu, a očekivalo se kako će baš on na suđenju ispričati sve o milijunskom poslu zbog kojega je u travnju u Dominikanskoj Republici osobno dogovorio isporuku kokaina s visokorangiranim pripadnikom kolumbijskog narkokartela Parrom Florentinom.
Nakon uhićenja osumnjičenih uskočki istražitelji su popisali svu njihovu impozantnu imovinu. Pokazalo se kako neki od njih posjeduju kuće, apartmane, ugostiteljske objekte, skupocjene limuzine i slično, no usprkos sumnji da su to stekli upravo utrškom od prodaje kokaina oni i nadalje raspolažu sa svime.