Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ČUDO U BILBAU Popović i Sobin ušli u doigravanje na nevjerojatan način

21.05.2016. 22:00
ČUDO U BILBAU Popović i Sobin ušli u doigravanje na nevjerojatan način


Čudesan je bio rasplet posljednjeg kola košarkaškog prvenstva Španjolske, nakon kojega je Fuenlabrada Marka Popovića i Josipa Sobina završila na osmom mjestu i izborila plasman u doigravanje, gdje će igrati protiv Barcelone. Naprosto je nevjerojatan način na koji se to dogodilo. Fuenlabrada je, naime, na domaćem terenu izgubila izravan okršaj od Murcije rezultatom 61:73, nakon čega više nije ovisila sama o sebi. Murcia je time osigurala sedmo mjesto s omjerom 18-16, a Fuenlabrada je sa 17-17 morala čekati što će napraviti Bilbao, koji je na domaćem terenu igrao protiv Zaragoze. Baski su u taj susret ušli s omjerom 16-17, a pobjeda im je bila dovoljna za osmo mjesto, jer su u međusobnim susretima bolji od Fuenlabrade. Zaragozi, pak, ta utakmica nije značila apsolutno ništa, jer je bila u donjem dijelu ljestvice, bez šansi za doigravanje ili straha od ispadanja.
I što se dogodilo? Do 37. minute baš ništa neočekivano. Bilbao je četiri minute prije kraja vodio velikih 15 razlike, 68:53 i sigurno brodio prema pobjedi. A onda je odjednom stao, a Joan Sastre i Stevan Jelovac počeli su naizmjence zabijati svaki napad Zaragoze. Dva bacanja Sastre pa dvica Jelovac, trica Sastre pa bacanja Jelovac pa opet dvica Sastre i trica Jelovac za 68:67 na ulasku u posljednju minutu. Axel Hervelle je prekinuo seriju gostiju 14-0, košem za 70:67, ali je Jelovac opet zabio tricu za izjednačenje. Imali su gosti potom i dva bacanja za vodstvo, ali je Vjačeslav Kravtsov promašio oba, dok je na drugoj strani Raul Lopez zabio jedno za 71:70.
Tri sekunde prije kraja Sastre je izgubio loptu, a Bilbao pozvao time-out. Po povratku na teren Alex Mumbru je stao na crtu slobodnih bacanja, zabio je prvo pa promašio drugo (72:70), a onda… Sastre je krenuo u posljednji napad, ali kako više nije bilo vremena, zaustavio se korak ispred vlastite trice i iz očaja doslovno katapultirao loptu na suprotnu stranu. Način na koji je pogodio koš za konačnih 72:73 najbolje da pogledate u videu na ovom LINKU, jer nešto nevjerojatnije nije viđeno još od trice Dušana Kecmana Ciboni u punoj zagrebačkoj Areni u finalu ABA lige 2010.
Dok se sve to događalo, igrači Fuenlabrade bili su u svlačionici. Već se pripremao oproštajni govor, ali je Marko Popović kao naiskusniji rekao da ipak sačekaju kraj utakmice u Bilbau. Kada je publika u dvorani Fernando Martin čula vijest iz Bilbaa i naglo poludjela od sreće, igrači su znali o čemu se radi. Slavlje je moglo početi… Priča kakvu samo sport može ispričati!