Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

ORGANSKU HRANU U VRTIĆE, ŠKOLE I BOLNICE

21.05.2016. 22:00
ORGANSKU HRANU U VRTIĆE, ŠKOLE I  BOLNICE


Živi zid Zadarske županije jučer je postavio štand na Narodnom trgu, gdje su se družili s građanima i promovirali točke svog programa. Građani su postavljali različita pitanja i informirali se vezano za aktualnu situaciju i aktivnosti koje Živi zid poduzima kako bi pomogao  građanima. Posebno su se obratili članovima OPG-ova na tržnici obrazlažući nedavno objavljeni Nacionalni akcijski plan za organsku poljoprivredu, što je svim OPG-ovima posebno zanimljiva tema i o kojoj žele  znati sve više. Ulaganjem, prije svega države u organsku poljoprivredu  otvorit će se nova radna mjesta, povećati izvoz i omogućiti zdravlje ljudi  uz dugoročnu održivost.
Organska poljoprivreda u Hrvatskoj trenutno zauzima skromnih 3%.  Živi zid svojim akcijskim planom predviđa porast na 6% u sljedeće četiri  godine uz uvjet da država osigura otkup takve hrane za škole, bolnice,  vojarne, dječje vrtiće, domove za starije osobe i sl. U akcijski plan je  uvrštena i organska proizvodnja materijala, bio lana, pamuka i uvođenju  novih poljoprivrednih kultura  za organski uzgoj, kao što su konoplja, stevija i mnoge druge.
Članovi Živog zida Zadarske županije pozvali su sve OPG-ove, njihove  udruge i ostale poljoprivrednike da zajedničkim radom i edukacijom idu  u smjeru razvoja organske poljoprivrede po uzoru na druge razvijene zemlje, poput Danske, koja do 2020. najavljuje 100% organsku poljoprivredu u svojoj zemlji.