Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pozdrav ljetu iz crkve sv. Križa

21.06.2012. 22:00
Pozdrav ljetu iz crkve sv. Križa


Sve navodne nepravilnosti u gradnji namjerno su napravljene kako bi u točno određeni dan u godini svjetlost sunca padala na određena mjesta


Odraz sunčevih sjena i njihov utjecaj na građevinu srednjovjekovne crkvice sv. Križa u centru Nina u vrijeme solsticija ili ljetnog početka računanja vremena, koje je ove godine nastupilo u četvrtak, 21. lipnja u 1.08 sati nakon ponoći, privukao je i ove godine mnogo znatiželjnika na tradicionalni, četvrti po redu “Festival sunca i svjetlosti”. Turistička zajednica Grada Nina organizirala ga je i ove godine uz pomoć ninske Osnovne škole Petra Zoranića te Dječjeg vrtića Morska vila.
Manifestacijom Ninjani žele prezentirati ovaj spomenik kulture, kojeg je u 11. stoljeću 15 godina gradio knez Branimir. Vrijednost i značaj građevine prepoznao je i čuveni engleski arhitekt Thomas Graham Jackson, nazvavši u 19. stoljeću svetište sv. Križa najmanjom katedralom na svijetu.
U multimedijalnoj dvorani Barokne kuće prikazan je film snimljen 1982. godine “Broj iz svjetlosti” autora Mladena Pejakovića, nakon čega je dr. sc. Tomislav Živković govorio na temu “Starohrvatska crkvica sv. Križa u Ninu”. Istaknuo je kako su prvi znanstvenici koji su proučavali crkvicu sv. Križa bili u zabludi jer su smatrali da je ona rađena od nevještih majstora. Međutim, pokazalo se da su sve navodne nepravilnosti namjerno napravljene kako bi u točno određeni dan u godini svjetlost sunca padala na određena mjesta.
O slovima iz glagoljske ruke ninskog kneza Novaka i imena župana Godečaja na samoj crkvici govorio je Dario Tikulin, dok je kustos i voditelj Muzeja ninskih starina Mate Radović govorio na temu arheoloških istraživanja u okolišu crkve sv. Križa provedenih u razdoblju od 1895. do 2000. godine. Direktorica TZ Nina Marija Dejanović govorila je o crkvici sv. Križa, simbolu Nina i regije, istaknuvši kako su se nekada u istoj crkvi krunili hrvatski vladari, a kako je ona sada postala simbolom ne samo TZ-a Grada Nina, već i Grada Nina i Zadarske županije.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU