Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Trojici svekupno šest godina i četiri mjeseca zatvora!

21.06.2012. 22:00
Trojici svekupno šest godina i četiri mjeseca zatvora!


Davor Bajlo jedini je još uvijek iza rešetaka, ali zbog toga što je u međuvremenu “pao” s pola kilograma heroina i šest kilograma trave i sada ga čeka početak još jednog sudskog procesa. Copić i Glavić su se branili sa slobode


Zbog dilanja 30-tak grama  heroina i pomaganja u cijeloj “priči”, na Županijskom sudu  trojica Zadrana su po treći puta osuđena na zatvorske kazne.
Riječ je o 49-godišnjem Davoru Bajlu koji je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine, Vici Copiću (36) dosuđena je zatvorska kazna u trajanju od dvije godine i četiri mjeseca, dok je Siniša Glavić (41)također, osuđen na dvije godine zatvora zbog pomaganja. Obrazlažući ovu nepravomoćnu presudu predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić je pojasnila kako je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno kako su sva trojica i počinila kazneno djelo koje im je optužnicom zadarskog tužiteljstva koje je u ovom slučaju zastupao zamjenik županijskog džavnog odvjetnika Slobodan Denona, i stavljeno na teret, a osim toga što je najvažnije oni su to i priznali.
Davor Bajlo koji je jedini iza rešetaka zadarskog Istražnog centra, ali zbog činjenice da je u međuvremenu opet “pao” s drogom zbog čega  suđenje, iskreno je priznao ono što mu je bilo stavljeno na teret i pokajao se što mu je Sudsko vijeće cijenilo kao olakotnu okolnost.
– Osim toga cijenili smo njegov primjeren stav i držanje pred sudom i dosadašnju neosuđivanost. Zbog toga smo primjenili institut ublažavanja kazne ispod zakonskog minimuma koji za ovo kazneno djelo predviđa kaznu zatvora u trajanju od najmanje tri godine – pojasnila je sutkinja Grancarić.
Što se tiče Vice Copića i u njegovom je slučaju ublažena kazna, ali mu je uz zatvorsku kaznu izrečena i mjera obveznog liječenja od ovisnosti.
Siniši Glaviću Sudsko vijeće nije povjerovalo kada se branio kako  nema veze s drogom te da je u u sve to “upao” slučajno ni ne znajući o čemu se radi.
-Sud nije prihvatio njegovu obranu kako nije imao veze sa slučajem i to najviše zbog toga što je pobjegao kada je vidio policajce i tako omogućio Copiću da prospe drogu kroz prozor auta. On je to objasnio intinktivnom reakcijom iz straha i šoka, no to nismo prihvatili smatrajući kako je takvo objašnjenje neživotno i nevjerodostojno. Olakotne su okolnosti Glavićevo primjereno držanje i stav pred sudom, sudjelovanje u Domovinskom ratu, teške obiteljske i socijalne prilike i dosadašnja neosuđivanost. U visinu zatvorske kazne i njemu smo uračunali vrijeme provedeno u pritvoru od 7. veljače do 7. rujna 2009. godine, tako da mu je ostalo za izdržati još oko osam mjeseci ukoliko presuda bude pravomoćna- naglasila je Grancarić, dodajući kako se i on treba liječiti od ovisnosti.