Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Turistički” rotor kod Mazija kuća

21.06.2012. 22:00
“Turistički” rotor kod Mazija kuća


Upravo ovim pravcem svakodnevno u ljetnim mjesecima u smjeru Vira, Nina, Zatona i Privlake prođe na tisuće automobila domaćih i inozemnih turista


U četvrtak je u promet pušten novoizgrađeni rotor na opasnom križanju Mazija kuća na kojem se križaju dvije iznimno frekventne županijske ceste Ž607 Ražanac-Poljica-Bokanjac-Zadar i Ž6011 Nin-Žerava-Briševo-Murvica. Riječ je o kružnom toku kojeg su u kratkom vremenu po projektno-tehničkoj dokumentaciji riječkog “Teh projekta” izgradili radnici građevinske tvrtke Sarađen iz Stankovaca. Projekt je vrijedan 1,9 milijuna kuna. Od toga 1,5 milijuna osigurao je MUP Republike Hrvatske, a ostatak Županijska uprava za ceste u Zadru. Do realizacije projekta došlo je slijedom praćenja podataka o prometnim nesrećama na navedenom križanju. Njih se u zadnjih pet godina dogodilo ukupno 24 s 25 teško ili lakše ozlijeđenih osoba i s velikom materijalnom štetom.
Paralelno s novim rotorom poboljšana je postojeća ili izgrađena nova komunalna infrastruktura. Čitavo područje dobilo je novu javnu rasvjetu, izgrađeni su prateći nogostupi te je postavljena nova suvremena prometna signalizacija čime dosadašnje opasno križanje Mazija kuća odlazi u povijest.
Svečanosti puštanja u promet pored čelnih ljudi Županijske uprave za ceste s ravnateljem Milom Fabijanom nazočili su još predsjednik skupštine Zadarske županije Željko Lončar, predsjednik ninskog Gradskog vijeća Davor Ćurjurić, načelnici susjednih općina Ražanac i Poličnik Dragutin Miočić i Davor Lončar, predstavnici zadarske policije, načelnik Odjela policije Nikola Šindija i voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Božidar Budiša, kao i mještani Mazija kuća i obližnjeg zaseoka Poljaci.
Svima koji su na bilo koji način sudjelovali ili pomogli da se ovaj projekt izrealizira zahvalio je Mile Fabijan. On je uz ostalo rekao kako će novoizgrađeni rotor ubuduće u prvom redu biti u službi vlasnika automobila, kao i daljnjeg razvoja ovog kraja, a posebno turizma jer upravo ovim pravcem svakodnevno u ljetnim mjesecima u smjeru Vira, Nina, Zatona i Privlake prođe na tisuće automobila domaćih i inozemnih turista.