Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uvijek otvorena vrata braniteljima invalidima

21.06.2012. 22:00
Uvijek otvorena vrata braniteljima invalidima


Mi se za naše članstvo brinemo i radimo, to je osnovni postulat udruge u ovih 20 godina. Štoviše, naša vrata otvorena su svim invalidima i braniteljima kojima je potrebna pomoć u ostvarenju njihovih prava. Mi smo zapravo servis, spremni smo saslušati i pomoći, ističe Arbanas


Prije 20 godina, 22. lipnja 1992. osnovana je HVIDRA Zadar, dragovoljna udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, kao prva udruga takve vrste u Hrvatskoj. Bila je to prigoda za okupljanje članova na akumulacijskom jezeru Vlačine nedaleko od Suhovara, u ribarskoj kućici o kojoj brine HVIDRA-ino ribičko društvo “Škartoc”.
– HVIDRA Zadar kao samostalna pravna osoba broji oko 1.100 članova, od toga je aktivno oko 700 članova. Svi članovi i dalje će nastaviti sa svojim aktivnostima i borbom za prava svih onih koji su ih lišeni, rekao je Ivaca Arbanas, predsjednik udruge u drugom mandatu.
Zadarska HVIDRA prva je u Republici Hrvatskoj prije dvije i pol godine dobila odobrenje Ureda državne uprave za samostalan rad izvan sustava republičke HVIDRA-e.
Glavni im je cilj socijalna i pravna zaštita članova, odnosno socijalna i psihosocijalna zaštita osoba s invaliditetom i stradalnika iz Domovinskog rata, članova udruge.
– Mi se za naše članstvo brinemo i radimo, to je osnovni postulat udruge u ovih 20 godina. Štoviše, naša vrata otvorena su svim invalidima i braniteljima kojima je potrebna pomoć u ostvarenju njihovih prava. Mi smo zapravo servis, spremni smo saslušati i pomoći. HVIDRA je, naime, uvijek na raspolaganju svima kojima je potrebna pomoć, pa makar to značilo tek pozorno saslušati ono što ih tišti, ističe Arbanas podsjećajući kako je udruga prepoznata i kroz humanitarni rad i humanitarne akcije.
Dodao je kako još mnogi članovi nisu riješili ni osnovna egzistencijalna pitanja poput onog stambenog.
– Krajem svibnja na lokaciji Crvene kuće dodijeljeno je 65 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji smrtno stradaloga hrvatskoga branitelja iz Domovinskog rata. Međutim, to je tek vrh ledenog brijega, koji će se ovim tempom teško otopiti. Tempo treba ubrzati, mišljenja je Arbanas kojeg je ministar Predrag Matić imenovao za svog savjetnika, a postavljen je i za člana uprave Fonda hrvatskih branitelja.
Naglasio je kako su u Ministarstvu branitelja uklonjene zapreke za javljanje udruga na brojne programe.
– Prijavili smo se za četiri partnerska projekta. Izdvojio bih zajedničke hodnje s kojim bi se povezale prve crte obrane, značajne kote i mjesta koji su obilježila Domovinski rat. Želimo oteti zaboravu sva ona događanja tijekom Domovinskog rata koja su bitno utjecala na stvaranje slobodne domovine, poručio je Ivica Arbanas.
Uz članove HVIDRA-e na druženju i prigodnom domjenku nazočili su župan Stipe Zrilić, zadarski pročelnik za socijalnu skrb Mario Pešut, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata okupljeni oko HVIDRA-e Zadar te drugi gosti. Da se ne misli na paklenu vrućinu brinuo se glazbeni “Trio Dišpet”.