Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Mala Hrvatska

Autor: Marija Knežević

21.06.2013. 22:00


Dragi moji, ja sam vam na godišnjem odmoru na Otoku Sreće i nemam baš neke veze s ostatkom svijeta, osim što tu i tamo čujem neku vijest u prolazu…
Tako sam nekidan s neke naslovnice pročitala kako su Austrijanci odušeeevljeni hrvatskom obalom i kako kažu da je Hrvatska “Karipsko otočje Jadrana”.
Mislila sam najprije da se netko šali, ali ispalo je da uopće nema šale. Daklem, Austrijanci koji su nam praktički susjedi tek su sad otkrili jadransku obalu. Nema veze što su ovdje nekad bili osvajači i što su se na toj istoj obali vijorile njihove zastave ni što, od prije sto godina, ovdje ljetuju, kupuju spizu u “svom” trgovačkom lancu, dižu novce u “svojim” bankama, spavaju u “svom” lancu hotela… Drugo – zaboga, pa to su Austrijanci. Ne želim nikog omalovažavati, ali, ono, nije baš sad da nas je otkrio netko iz Kine pa da tri kvarta te zemlje dolazi kod nas na ljetovanje. Predlažem zato da u maniri (skoro pa) susjedskih odnosa, ovu zimu mi otkrijemo Austriju. I da kažemo da smo odušeeevljeni i da su austrijske planine “himalajski lanac Alpa”.
Nemam baš staklenu kuglu pred nosom, ali i bez nje mi nije teško znati da bi se tu netko gadno pobunio. Sigurno bi neki Austrijanac, bečka škola, rekao – čekaj malo! Pa naše su Alpe poznate u svijetu i ljepše od himalajskog lanca!
Rekli bi sigurno i da imaju lijepa i poznata skijališta, skijaše, skakače… Da im ne treba usporedba s Himalajom jer ne smatraju da je ona imalo ljepša ili bolja od njihovih vrhova koji su zimi kao posuti šećerom u prahu.
Ali gle čuda, mi imamo lijepe otoke, svjetski poznate ronioce, jedriličare, a more nam je toplo i čisto kao kakva rajska laguna…
Eeee pa dragi moji, u tom grmu leži vepar. Ili neka druga životinja koja leži u grmlju.
Zašto Hrvatska ne bi jednostavno bila Hrvatska i hrvatska obala Jadrana jednostavno hrvatska obala Jadrana, a ne nekakvi “mali Karibi”?
Nekidan je predsjednik Turističke zajednice Benkovca, u dva navrata, predstavljajući program Benkovačkog kulturnog ljeta, kazao kako “želi da benkovački kraj bude “mala Istra”. Pa čekaj malo. Sad smo se počeli vrtjeti u granicama naše male zemlje?
Okej, ajmo ispočetka. Istru imamo i volimo je, dobro bi bilo da su drugi krajevi zemlje uspješni poput nje, ali ona je jedinstvena i druga bi nam jednostavno bila višak. S druge strane, benkovački kraj su Ravni kotari koji su jako posebni i lijepi i mnogima dragi. Osim toga, u godini u kojoj uz fantastične pužijadu, Vlajternativu, Beeenkovac i još jako puno toga, imaju i ljetno kino u Kaštelu Benković, spominjati “malu Istru” je malo suvišno.
Ako već želimo da nam zemlja ili neki njezin dio bude poznat u Europi i dobrom dijelu svijeta, onda bismo za početak morali makar stvari nazvati njihovim pravim imenom. Na primjer – Benkovac je u Ravnim kotarima koji su u Hrvatskoj koja je na Balkanu. Kakvo olakšanje… Sad možemo u Europu!