Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Zadar najviše nazadovao za vrijeme fašističke okupacije”

21.06.2016. 22:00
“Zadar najviše nazadovao za vrijeme fašističke okupacije”


Povodom Dana antifašističke borbe gradonačelnik Zadra,  Božidar Kalmeta, sa suradnicima jučer je položio vijenac na Spomen- obilježje na  Narodnom trgu u znak sjećanja i dubokog pijeteta svima palima u antifašističkoj borbi i svim civilnim žrtvama fašističkog terora.
Građane je na ovaj praznični dan najprije pozdravila Gradska limena  glazba koja je odsvirala i hrvatsku himnu.
Kalmeta je svim sugrađanima i sugrađankama čestitao ovaj veliki  praznik:
– Antifašizam je temelj moderne Europe i cijelog svijeta, a mi u Zadru  imamo posebnog razloga obilježavati taj dan jer znamo da Zadar nikad   u svojoj povijesti nije više nazadovao nego za vrijeme fašističke okupacije – kazao je Kalmeta.
Gradska vlast na čelu s Kalmetom tako nastavlja tradiciju polaganja vijenaca na Narodnom trgu kao što su to godinama radili i njegovi prethodnici, Zvonimir Vrančić i Živko Kolega. Oni su, naime, odbijali pozive lokalne Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra za polaganjem  vijenaca na spomeniku palim borcima u Narodnooslobodilačkom  ratu na Gradskom groblju, poručujući kako ne žele polagati vijence pod  zvijezdom pretokrakom pod kojom su počinjeni toliki zločini.  Pod tim je  simbolom JNA u Domovinskom ratu rušila naš grad i domovinu, poručivali su čelnici Grada.
Kalmeta je ujedno isticao kako uvažava značaj antifašističke borbe i  iznimno poštuje doprinos antifašista u Drugom svjetskom ratu i oslobađanju naših prostora. Međutim, čelništvo Grada i dalje će vijence na  Dan antifašističke borbe polagati na spomen-obilježju na Narodnom trgu.
Vijenci su se u isto vrijeme polagali i na spomeniku palim antifašistima na Gradskom groblju na koje redovito pozivaju Grad i ostale lokalne  stranke, međutim, polaganju vijenaca odaziva se samo SDP.