Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadrani pjevali Kalelargu s Carrerasom

Autor: Marija Knežević

21.07.2009. 22:00
Zadrani pjevali Kalelargu s Carrerasom

Foto: Zvonko KUCELIN



Jose Carreras  pjevao je sinoć na Trgu sv.  Marije pred više od 3.000  ljudi, koji su njegove izvedbe  nagrađivali bučnim pljeskom.  Prava mediteranska večer,  baš kako ju je opisao veliki  tenor, prisutne je odvela na  putovanje morem na kojem  su se rodile mnoge civilizacije. Mediteranac rođen u  Barceloni osvojio je publiku s  druge strane Mediterana izvodeći, između ostalog, i pjesme sa svog najnovijeg albuma  nazvanog “Mediterranean  passion”. Za kraj koncerta uz četiri bisa priređen je i spektakularni vatromet iznad rive.
Uz bok Carrerasu nastupila je i irska sopranistica  Celine Byrne, dok je simfonijski orkestar HRT-a predvodio David Jimenez. Osim  njih Zadrane je s pozornice  pozdravio i zadarski dirigent  Ivan Repušić, koji je dirigirao  nekoliko skladbi. Za kraj  koncerta, kao iznenađenje,  na bis je s Carrerasom izišla klapa Kadena, s kojom je slavni tenor otpjevao “Kalelargu”.
– Uzbuđeni smo i jedva  čekamo, kazao je Tihomir  Paleka, predsjednik klape  pred sam nastup.
Slavni tenor u Zadru je od  nedjelje. Smješten je u lux  apartmanu hotela Bastion na  Poluotoku. Što se jela tiče,  ovaj skromni Španjolac jučer  nije imao nikakvih posebnih  zahtjeva i vrlo je zadovoljan s  ponuđenom mu mediteranskom kuhinjom, koja  uključuje ribu, povrće i domaću tjesteninu.
U ponedjeljak navečer, dan  prije nastupa, Carreras je  prošetao Kalelargom, obišao  katedralu Sv. Stošije, Forum i  pozornicu na kojoj je nastupio.
Carreras je u svojoj karijeri  pjevao u najprestižnijim svjetskim opernim kućama – Teatro alla Scala u Milanu, Metropoliten Opera u New Yorku, Opera u San Franciscu,  Staatsoper u Beču, Royal  Opera House u Londonu,  Opera u Münchenu, Lyrics  Opera u Chicagu te na Festivalu u Salzburgu, Aix en  Provenceu, Edinburghu i Veroni. Njegova diskografija  uključuje više od 150 nosača  zvuka, a širom svijeta prodano je oko 60 milijuna nosača zvuka na kojima pjeva i  za koje je dobio brojne zlatne  i platinaste ploče.
Od 1988. godine, s neizmjernom predanošću i entuzijazmom predsjedava “José Carreras International  Leukaemia Foundation”, osnovanoj u Barceloni, s ograncima u SAD-u, Švicarskoj i  Njemačkoj. Zaklada za oboljele od leukemije, od koje je  i sam bolovao, mu je jedan od  najvažnijih životnih ciljeva i  prioriteta.


 SKRIVENA SV. MARIJA


Šteta što koncert ovakvog velikana nije pratila i bogata povijesna  scenografija – portal Sv. Marije bila  je prekrivena kulisom, umjesto da  svojim izgledom dade dodatnu draž  kulturnom događaju godine.