Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Luisa “Phelps” Radaić kraljica Višnjika

Autor: Andrija Prović

21.07.2010. 22:00
Luisa “Phelps” Radaić kraljica Višnjika


I sama sam iznenađena. Nisam očekivala da ću biti ovako uspješna, posebno iz razloga što nisam znala kakva me konkurencija očekuje – kazala je Luisa Radaić
Ona je sjajna. Dosad je osvojila sve što se može, a zainteresirala je i ljude iz Hrvatskog plivačkog saveza koji zbog njenog ogromnog talenta i rezultata žele da pliva za Hrvatsku. Sutra idem u Zagreb gdje ću u ulozi prevoditelja posredovati u pregovorima između Luise, njena oca i HPS-a. Do tada, mislim da bi bilo dobro da napravite priču o njoj – rekao Vladimir Sesar, nogometaš brazilske reprezentacije, referirajući se na postignuća Luise Radaić nakon prva dva dana plivačkih natjecanja na Hrvatskim svjetskim igrama. I nije se prevario!
Ova 16-godišnja Hrvatica iz brazilskog Sao Paula u ponedjeljak je zagospodarila bazenom na Višnjiku osvojivši prva mjesta na 50 m leptir i 200 m slobodno. Međutim, nadimak “Phelps” kolege iz reprezentacije dodijelili su joj prekjučer kada se popela na najviša postolja namijenjena plivačicama u disciplinama: 50 m slobodno, 100 m leđno i 200 m mješovito. U prijevodu, kada bi god uskočila u bazen, gospođica Radaić vraćala se sa zlatom. I tako pet puta.
– I sama sam iznenađena. Nisam očekivala da ću biti ovako uspješna, posebno iz razloga što nisam znala kakva me konkurencija očekuje – reći će samozatajna sportašica koja je, prema riječima njena oca Paula, u bazen ušla kada je imala šest mjeseci i više nije izlazila.
Sjajna vremena i odličja osvojena na Hrvatskim svjetskim igrama nastavak su sjajne Luisine sezone. U lipnju se na prvenstvu države Sao Paulo okitila s četiri medalje te postala vlasnicom rekorda na 400 m mješovito, a ponosno nosi i titulu najbrže brazilske plivačice (U 16) u disciplinama 200 i 400 m mješovito. Logično, ovakvi rezultati nisu prošli nezapaženo kod čelnih ljudi u plivačkim federacijama Brazila i Hrvatske.
– Uskoro očekujemo poziv Brazilske reprezentacije, no prije toga sastat ćemo se s čelnicima HPS-a. Luisina želja je da nastupa za Hrvatsku – upoznaje nas Paulo Radaić, liječnik iz Sao Paula čiji su djed i baka 1928. sreću potražili u Brazilu.
– Volim obje zemlje, ali bilo bi super da plivam za Hrvatsku – potvrdit će trenutačno najveća zvijezda HSI.
Nakon Luisinog posjeta Zagrebu saznat ćemo hoće li Sanja Jovanović dobiti konkurenciju, a Hrvatska još jednu sjajnu mladu sportašicu.
 


Plivačka obitelj


Pored Luise, popisu odličja obitelji Radaić sve češće pridonosi i Paulo Henrique, njen 13 – godišnji stariji brat, dok je prve plivačke korake već napravio i najmlađi Yuri.




 


U Brazilu (barem) do kraja srednje škole


– Ako Luisa i bude plivala za Hrvatsku, u Brazilu će ostati živjeti do kraja srednje škole. U međuvremenu bi dolazila na velika natjecanja, a u slučaju povratka u Lijepu našu s njom bi došao i Paulo – saznali smo od Paula starijeg.