Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mladi Zadranin ostaje u zatvoru pet godina i dva mjeseca

21.07.2011. 22:00
Mladi Zadranin ostaje u zatvoru pet godina i dva mjeseca


Vrhovni je sud u cijelosti prihvatio i potvrdio presudu koju je donijelo Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Dijane Grancarić. Obrazlažući tada presudu, ona je poručila mladiću i javnosti kako se “nasilje u društvu ne smije tolerirati”


Joško Rogić, 22-godišnjak iz Zadra već služi zatvorsku kaznu od pet godina i dva mjeseca koju je ovih dana u cijelosti potvrdio i Vrhovni sud Republike Hrvatske.
Mladić je podsjećamo, početkom lipnja prošle godine na Županijskom sudu u Zadru osuđen zbog pokušaja ubojstva 19-godišnjeg Mislava Marušića, a cijela se “priča” dogodila 15. prosinca prije dvije godine kada je Rogić sačekao Marušića ispred kuće u Ulici Ante Trumbića u Zadru i brutalno ga pretukao bejzbol palicom, tako da je nesretni mladić zadobio teške i po život opasne ozljede. Preživio je samo zahvaljujući nekolicini prijatelja koji su ga odmah prevezli u zadarsku Opću bolnicu gdje je hitno operiran te mu je tako spašen život. No, posljedice, kako se moglo čuti tijekom suđenja na zadarskom sudu, mladić osjeća još i danas, tako da se nije pojavio ni na jednoj sudskoj raspravi jer nije bio u stanju.
Među novinarima koji su pratili ovo suđenje ostalo je upamćeno obrazloženje presude predsjednice Sudskog vijeća Dijane Grancarić koja je vrlo jasno poručila mladiću, ali kako je tada rekla i cjelokupnoj javnosti, da se agresija i nasilje u društvu neće i ne smije tolerirati.
– Postoji niz načina kako se mogu rješavati problemi i sukobi. Nasilje nije jedan od njih. U posljednje vrijeme svjedoci smo sve većeg porasta nasilja među mladima i to je uzelo previše maha. I zbog toga je poruka jasna – nasilje nećemo tolerirati. Nema govora o tome da ste postupili u nužnoj obrani ili pak da ste ju prekoračili. Pri izricanju visine kazneno pravne sankcije u obzir smo uzeli olakotne i otegotne okolnosti. U olakotne okolnosti cijenili smo smanjenu ubrojivost te primjereni stav i držanje pred sudom. Što se pak, tiče otegotnih okolnosti, riječ je o izraženoj brutalnosti koju ste pokazali pri počinjenju ovog kaznenog djela. Vi ste ničim izazvani, Marušića dočekali pred kućom. Nije vas ničim isprovocirao niti vam se obratio. Vi ste ga udarili bejzbol palicom po glavi i to takvom silinom da je palica pukla. Nakon što se on srušio, okrenuli ste se i bez riječi otišli – naglasila je tada sutkinja Grancarić dok je osuđeni mladić stajao pred Sudskim vijećem pognute glave ne pokazujući ni najmanji znak emocija.