Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sanader (ni)je osvetnik

21.07.2011. 22:00


Iako je svojevremeno izajvio “tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada”, što je zazvučalo prilično prijeteći, bivši premijer Ivo Sanader, iz Remetinca je poručio da se nije vratio u osvetničku misiju.
Iako politačari nastupajući “u rukavicama” ističu kako se politika nikako ne bi smjela miješati u istrage otvorene protiv Sanadera, odnosno da te istrage ne bi smjele utjecati na politiku, posebno na predizbornu kampanju, jasno je da se neće moći izbjeći baš ova nepoželjna interakcija.
Postalo je to očito odmah nakon prvog iznošenja obrane Ive Sanadera, koju nitko od vladajućih nije htio komentirati, ne pomislivši da i ta šutnja izgledala rječito.
Koliko je medijsko – političke prašine uskovitlao Sanaderov povratak može se iščitati i iz prilično mlake izjave lidera oporbe da narod ima pravo znati što se i kako događalo kada su Sanaderovi mutni posli u pitanju. Milanović je valjda opet procijenio da se i bez njega stvari u HDZ-u same dobro kompliciraju.
Nekad nedodorljivi premijer, s političkom voljom svoje tada prve suradnice, sada premijerke Kosor, s vrha političke scene survao se u ponor u kojemu ga više nitko ne želi ni vidjeti, a najradije bi da ne moraju ni čuti što će govoriti bez obzira tiče li se to njih osobno ili ne. Nemoguće im je izbjeći nelagodu već pri samoj pomisli da su bili u onoj sviti koju je Sanader vodio kamo god je išao. Kada bi on zapjevao i oni su pjevali, kada bi stavio ruku na srce i oni bi stavljali, kada bi on naređivao, oni bi šutjeli…
U to je vrijeme bivši premijer o sebi stvorio sliku rođenog vođe, sposobnog, europski orjentiranog intelektualca i nije čudo da je potaknuo bujicu hvalospjevima o sebi.
Kada je sve to uspio i osigurao HDZ-u dva puta pobjedu na parlamentarnim izborima, zašto ne bi bio sposoban, ako hoće, pomrsiti račune onima koji su ga se hitro odrekli, “iskopali jamu pod njim”? I sve to dok mu se nije ni dokazala krivnja. Zašto je Sanaderu presuđeno prije donošenja presude ako nitko ništa nije znao?
Puno će pitanja biti potaknuto iz remetinečke ćelije i neosporno je da će se Sanader, bez obzira na to koliko se htjelo ukloniti politiku s puta pravosuđu, indirektno upetljati u predizbornu kampanju.
Premijerka Kosor može ponavljati već otrcane riječi da treba pustiti institucije da rade svoj posao, da nitko nije nedodirljiv i da nastavlja borbu protiv korupcije, no za pobjedu na izborima morat će biračima ponuditi iskreno i jasno objašnjenje kada se to i kako njezin božanski Ivo pretvorio u “nečastivog”.
 Ili će morati pronaći dovoljno sjajan uspjeh koji bi u kampanji zasjenio Sanadera.
Imajući to na umu, premijerka čvrsto stišće teško prikupljene europske bodove, želeći maksimalno politički poentirati potpisivanjem pristupnog ugovora. No veliko je pitanje hoće li i ta premijerkina velika europska pobjeda uspjeti baciti u drugi plan istrage protiv Sanadera koje, bez obzira na čišćenje u stranci, poput čvrsto vezanog tereta leže na leđima HDZ-a.
I ako se bivši premijer, kako je rekao, ne bude svetio, HDZ-u bi se nekadašnje njegovo predsjednikovanje – moglo osvetiti…