Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stanari Punta Skale: Falkensteiner nam je oduzeo pristup plaži

21.07.2012. 22:00
Stanari Punta Skale: Falkensteiner nam je oduzeo pristup plaži


Vlasnici 60-tak apartmana i bungalova na Punta Skali, prosvjedovali u subotu kod rotora u istoimenom turističkom naselju. Povod prosvjedu je onemogućavanje pristupa plaži iako svi vlasnici posjeduju kupoprodajne ugovore u kojima se jamči pristup. Apartmane i bungalove prosvjednici su kupili od poduzeća Punta Skala.
– Kupnjom objekata za odmor na području Punta Skale, računali smo da se ne može jednostrano uzurpirati naše pravo koje proizlazi iz pravno valjanih kupoprodajnih ugovora, zbog čega smo u ostalom i kupili naše objekte za odmor. To se pravo odnosi na cestu, vodu, struju, kanalizaciju i plažu. Plažu su nam oduzeli, odmor osakatili, voda je upitne kvalitete i sa pravom se pitamo kad će nam uzeti struju, pristupne ceste, kanalizaciju, rekla je na početku predstavnica prosvjednika Irena Palčić.
Vlasnici polažu pravo pristupa na pješčanu uvalicu koju je ogradio Falkensteiner prema koncesiji koju je dobio od Zadarske županije za ograđivanje i naplatu pristupa plaži. Većinom sezone, Falkensteiner ulaz naplaćuje 40 kn, a donedavno, vlasnici apartmana su imali posebne propusnice koje su im od ove godine ukinute. Irena Palčić kaže da stanari plaćaju vodu poduzeću Punta Skala ali da je nedavna analiza pokazala da je voda bakteriološki neispravna tj. negdje je u dotjecaju s otpadnim vodama. U zadarskom vodovodu su navodno rekli da neće itervenirati jer su instalacije nestručno i nekvalitetno napravljene. Prosvjednici su prosvjedovali na način da su u grupama s transparentima u rukama, polako prelazili preko pješačkog prijelaza, poklanjajući gostima bocu vode kako bi ih upozorili na neodrživo stanje s vodoopskrbom na Punta Skali.
Franjo Bačan, jedan od vlasnika objekata, inače dipl. ing. strojarstva, uspio je tijekom pokusnog rada ući u objekt i utvrdio, da je nedovršen.
–   Postrojenje nema uporabnu dozvolu, a elektro-pumpni agregati, njih 4, nepravilno su prihvaćeni na temelje na koje prenose vibracije sa kojih se iste prenose na pod, pa na akustičnu konstrukciju limenog objekta, te naravno u okoliš. Buka koja se danonoćno čuje, nije pretjeranog intenziteta, za onoga tko samo prođe kraj objekta, ali radi kontinuiranog emitiranja riječ je o medicinski nazvanoj „buca dosade”. Ta vrsta buke predstavlja se  kao vrlo opasan zagađivač okoline. Na naše traženje, inspekcija iz Splita je  izvršila mjerenje buke te smo, nakon 2 mjeseca, dobili odgovor da je buka unutar dozvoljenih granica To je potvrđeno jednokratnim mjerenjem blizu objekta. Međutim, metodologija mjerenja „buke dosade” sasvim je drugačija i mora se vršiti nekoliko dana za redom, govorio je Franjo Bačan.
Prosvjednici se žale da se pored strojarsko-energetskog objekta, djelomično asfaltiranog, smještaju vodeni skuteri, čamci i brodice, te se tu i servisiraju, čega nema u izvornom projektu Falkensteinera. Tu je i 7 kontejnera, u kojima, van radnog vremena, obitava radna snaga Falkensteinera.
– Naravno da se moraju oprati, da se mora otpadne i fekalne vode odvesti, a sve to otvoreno ispred naših prozora. Mislim da bi bilo interesantno da dođu inspekcije odgovarajućih organa i utvrde stanje u i oko kontejnera, kao i prijavljenost radne snage, koja prolazi kroz devastiranu ogradu prema našem naselju. U istom objektu se provodi i pročišćavanje otpadnih kanalizacijskih voda koje, očito, nije dobro riješeno jer se često, a naročito u večernjim satima, iz objekta širi smrad. Na kraju želimo istaknuti da nitko od nas nije protiv razvoja turizma u Hrvatskoj, da smo svi svjesni da uz razvoj idu i promjene u našoj okolini ali smo mišljenja da sadržaj i način na koji je Falkensteiner od poluotoka Punta Skala načinio privatnu plažu te nam nasilno oduzeo ranije stečena prava nije ispravan. A kada uz to stavite njihovo krajnje bahato ponašanje te totalnu nezainteresiranost za dobrosusjedske odnose možete zaključiti da se radi o firmi kojoj je važan samo novac i profit a to nije dobro niti za nas niti za ovu državu, rekal je na kraju obraćanja novinarima Irena Palčić.
Palčić je priznala da jedina ima propusnicu za plažu koju je zapravo dobilo njeno dijete, 100-postotni invalid. Međutim, propusnicu nije izdao Falkensteiner nego Zadarska županija, a unatoč tome Palčić ustraje u zajedničkoj borbi za svoja prava i prava susjeda.