Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

David Gunjević najbolji od 213 kandidata

Autor: Viktor Bogut

21.07.2013. 22:00
David Gunjević najbolji od 213 kandidata


Svjetska akademija sporta ima svoj program za izučavanje sportskih menadžera. U dogovoru s FIBA-om poslali su ponudu prema 213 košarkaških saveza u svijetu da svatko od njih da svoga kandidata za stipendiranje i da će u konačnici dvojica najboljih dobiti priliku za postdiplomski studij u Londonu


Sportski marketing, sportski menadžment. Na žalost ta dva pojma većinom se ne vežu uz stručne ljude koji se usavršavaju na stručnim studijima, već za osobe koje su ili samouprozvani menadžeri ili taj posao moraju obavljati iz puke potrebe. Mladi (24) Zadranin David Gunjević (uskoro) magistar kineziologije jedna je od rijetkih osoba u Hrvatskoj koja će dobiti vrlo prestižnu titulu sportskoga menadžera i to na sveučilištu Royal Holloway u Londonu. Naime, Gunjević je dobio priliku odraditi postiplomski studij u Londonu s poprilično velikom stipendijom od pet tisuća funti koju mu je osigurala FIBA akademija (FIBA – svjetska košarkaška federacija) i Svjetska akademija sporta.
– Zapravo ovu sam priliku dobio na smiješan način – započeo je David.
– Svjetska akademija sporta ima svoj program za izučavanje sportskih menadžera. U dogovoru s FIBA-om poslali su ponudu prema 213 košarkaških saveza u svijetu  da svatko od njih da svoga kandidata za stipendiranje i da će u konačnici dvojica najboljih dobiti priliku za postdiplomski studij u Londonu. Ta je ponuda poslana i Hrvatskom košarkaškom savezu.
No Zadraninu nije ponuđeno mjesto preko HKS-a. Dapače, HKS na tu ponudu nije niti reagirao.
– Na moju sreću nitko iz HKS-a nije reagirao na tu ponudu. A kako sam aktivan na stranicama FIBA-e i Svjetske akademije sporta, prijavio sam se i poslao životopis. Oni su mi vrlo jednostavno rekli da ako se nitko iz HKS-a ne javi, priliku će dati meni.
No, tu je tek počinjao put ka Londonu.
– Mjesec sam dana “online” rješavao niz testova i na kraju morao riješiti ispit. Sve je bilo vezano uz marketing i sportski menadžment, a u konačnici samo su dva najbolja od 213 ljudi dobila stipendiju.
Vi ste bili jedan od dva “dobitnika”.
– Da. Osim mene stipendiju je dobio i jedan Afrikanac, no nije uspio dobiti vizu za London tako da sam u konačnici bio jedina osoba s tom stipendijom.
Gunjević će uskoro završiti i Kineziološki fakultet u Zagrebu. Ostao mu je još samo diplomski rad, a početak svoje poslovne karijere mogao bi biti u Genevi i to radeći za samu FIBA-u.
– Stalno sam u kontaktu s ljudima iz FIBA-e, a pored Geneve otvara se novo središte koje se zove “House of basketball” i koje bi trebalo imati 150 zaposlenika. Trenutačno ih to središte ima samo 50, tako da će se nova radna mjesta otvarati.
Dakle, šanse za zapošljavanje postoje?
– Da. Njihov sam stipendist i održavamo kontakt, a vjerojatno bih u početku dobio pripravničko mjesto što me sada zadovoljava.