Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Između mora i umjetnosti ima neka tajna veza

Autor: Andrina Luić

21.07.2013. 22:00
Između mora i umjetnosti ima neka tajna veza


Emir, Biljana i njihovi dečki toliko su dragi i simpatični da sam im odlučila darovati dvije grafike, a posebno me veseli što je poruku u boci pronašla osoba koja toliko voli more, koja na moru nije slučajno i koja, kao i svi mi, ima svoj otok djetinjstva, kazala je slikarica Maštruko


Ovo je jedna lijepa i neobična priča u kojoj su Mediteran, ribanje, umjetnost i iznad svega život spojeni u nedjeljivu cjelinu, upisao je u knjigu dojmova o izložbi „Otok djetinjstva” zadarski profesor Emir Agić. Ni sanjao nije, kaže, da će ga ranojutarnje dizanje parangala u Zadarskom kanalu iste večeri odvesti u galeriju Dom na žalu u Preku.
– Parangal je bio prazan, ali ja sam se kući vratio punih ruku. Uz nešto sitne ribe, donio sam i staklenu bocu za koju sam najprije pomislio da je smeće. Ali kad sam bolje pogledao, vidio sam da je unutra poruka i uzeo je da je pokažem sinovima Jasminu i Namiku, jer oni vole svakojaka iznenađenja, prepričava profesor matematike i fizike, rodom iz Banja na otoku Pašmanu, što ga je dovelo na izložbu akademske slikarice Manuele Vladić-Maštruko. 
– Djeca su bila ushićena, prvi put smo vidjeli poruku u boci, a kad je supruga Biljana pročitala da je to pozivnica za izložbu te da će prvi donositelj dobiti grafiku, mislili smo da je sve samo šala, odnosno dobar reklamni trik, kaže i dodaje kako je odmah nazvao slikaricu Vladić-Maštruko da provjeri je li sve istina što piše.
Brodicom kojom inače u slobodno vrijeme ide u ribe, sa suprugom, majkom i trojicom sinova, u subotu navečer uputio se iz Zadra u Preko gdje ga je čekao „sretan ulov”.
Prigodnim riječima izložbu je otvorila Mladenka Mašina, v. d. ravnateljica PUO Dom na žalu, a stihove Veljka Maštruka govorila je glumica Kazališta lutaka Zadar Gabrijela Meštrović-Maštruko, uz pratnju na gitari Mihovila Valčića.
Akrilici na platnu, ilustracije za autorsku slikovnicu „San o moru”, objekti od naplavina pronađenih na zadarskim plažama, spojeni u ciklus „Otok djetinjstva”, u galeriji Dom na žalu mogu se razgledati do 31. srpnja, a 27. i 28. srpnja slikarica Manuela Vladić-Maštruko održat će likovnu radionicu za djecu i odrasle.
– Budući da je veći dio moga stvaralaštva posvećen radu s djecom, sljedeći vikend, od 10 do 12 sati, oslikavat ćemo naplavine i praviti Dječje jedro. Pozivam djecu da dovedu roditelje, bake i djedove, jer moje su radionice poznate po tome što se na njima okupljaju cijele obitelji, i da provedu nekoliko satu u druženju i kreativnom radu, naglasila je autorica.