Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Kradu se kablovi, kipići s grobova, crkvena zvona, ograde, bačve…

Autor: Suzana Bandić

21.07.2013. 22:00
Kradu se kablovi, kipići s grobova, crkvena zvona, ograde, bačve…

Foto: Marin GOSPIĆ



Najčešće se kradu kablovi, potom razne ograde, lanci, ali i poklopci šahtova, mesingani kipići s grobova, crkvena zvona, metalna vrata, bačve, oluci s krovova, gromobrani, antene, a prošle je godine zabilježena i krađa masivnog lustera iz župnog doma u Bibinjama


Gotovo svakodnevno policija javlja o krađama metala bilo da je riječ o bakru, željezu, aluminiju, mesingu, bronci ili pak zlatnini i ostalom nakitu koji lopovi kradu iz kuća i stanova ili trgaju s vrata, u pravilu osobama starije životne dobi… Kradljivci ne biraju jer otkupna cijena raste iz dana u dan, a s ovim problemom osim lokalne policije, susreću se i policije razvijenih europskih zemalja.
Spletom različitih okolnosti biznis s metalima postao je siguran i brz način zarade, a čini se i predmet interesa organiziranih skupina koje prelaze državne granice.
Na zadarskom području dva su legalna mjesta za otkup metala; Sirovina Zadar i Eko Zadar, a na području cijele Dalmacije takvih je mjesta jedva desetak. Sve te tvrtke rade sasvim solidno, no ni jedna ne “obrće” neki veliki promet. Logično je onda zaključiti kako se ogromne količine ukradenog bakra, željeza i ostalih metala preprodaje na crnom tržištu. Razgovarali smo s nekoliko legalnih otkupljivača metalnog otpada i saznali da su pred crnim tržištem zapravo svi bespomoćni.
  – Policija i inspekcije su zapravo nemoćne pred preprodavačima koji rade na crno. Konkretno u Zadru postoji nekoliko lokacija za koje svi znaju. Na jednoj od tih prije nekog vremena režući metalnu kantu poginuo je čovjek i nikomu ništa. To mjesto i danas radi, kaže jedan od otkupljivača dodajući da bi se uz malo dobre volje taj problem s crnim tržištem mogao riješiti. Otkupljeni metali se, kaže, preprodaju najčešće na zagrebačkom crnom tržištu ili se prebacuje biznis preko granice i tako izbjegava plaćanje doprinosa, poreza i svega ostaloga što podrazumijeva legalno poslovanje.
– Ako se uvede odredba kako se govori da hoće, po kojoj će svatko tko prodaje metale to moći učiniti samo uz predočenje osobne iskaznice, onda se možda nešto i promijeni, ali samo ukoliko će se institucije pobrinuti za crno tržište, govori naš sugovornik koji kilogram bakra otkupljuje po 30 kuna za kilogram što je, kaže, ujedno i najskuplji metal koji mu građani donose. Nakon bakra najveću cijenu, onu od 18 kuna za kilogram, postiže mesing, aluminij i olovo, otkupljuju se za šest kuna po kilogramu, a najjeftinije je željezo koje košta svega 1,10 kuna za jedan kilogram.
Zadarska policija gotovo svakodnevno primi poneku dojavu o krađi metala, a u petak je zbog štete od 150 tisuća kuna prijavljen 23-godišnji K. K. iz Bibinja koji je pokrao bakrene kablove u Gaženici. To područje inače je kradljivcima najzanimljivije jer je tamo smješteno nekoliko tvrtki te obiluje ovom “traženm robom”. Stoga su tamo i pojačane policijske kotrole, a posebice noćne patrole, što, međutim, ipak ne sprječava kradljivce da krenu u pohod.