Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Teško je bez broda s 500 hitnih pacijenata godišnje!

21.07.2016. 22:00
Teško je bez broda s 500 hitnih pacijenata godišnje!


Kako bi stanovnici zadarskih otoka i brojni turisti koji tamo borave tijekom ljetnih mjeseci pravovremeno dobili liječničku pomoć, u mjestu Kali na otoku Ugljanu, Salima i Božavi na Dugom otoku te na Ižu i Istu organizirana je “Pripravnost za otočane”, odnosno 24-satno dežurstvo medicinskih timova koje čine liječnik, medicinska sestra i vozač. No, oni pacijentima ne mogu pružiti pomoć kad je riječ o ozbiljnijim bolestima, ozljedama ili slučajevima kada su potrebne pretrage ili mišljenje specijalista. Pacijente je tada potrebno prevesti na kopno, a zadarska Hitna medicinska pomoć nema svoje brodove opremljene za takve slučajeve. Tada ovise o djelatnicima Lučke kapetanije i Pomorske policije, iznimno, za otok Ugljan prijevoz s otoka do Zadra riješen je ugovorom s komunalnim poduzećem Obala i parkovi iz Preka.
Da takvo stanje treba unaprijediti razvidno je i iz izvješća Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za posljednja tri dana. U tom su vremenu hitan medicinski prijevoz do Zadra zatražile četiri osobe, tri iz Sali i jedna sa Silbe. Radilo se o dvoje djece, osmogodišnjaka iz Sali. U oba slučaja radilo se o potresu mozga pa je pomoć pozvala dežurna liječnica dok je u trećem slučaju pomoć zvala 36-godišnja trudnica. Četvrti poziv za hitan medicinski prijevoz na kopno uputila je liječnica sa Silbe koja nije mogla adekvatno pomoći muškarcu s teškom upalom pluća.
– U prvh šest mjeseci imali smo 14 hitnih situacija kad je bio potreban prijevoz pacijenta s otoka, a posljednjih mjesec dana zaprimamo pozive gotovo svaki dan. Iz godine u godinu snalazimo se na ovaj način, no jasno je kako to nije rješenje. Što se otoka Ugljana tiče, tu zaista sve funkcionira dobro, no problem je s udaljenijim otocima. Ponekad se dogodi da sve prođe u najboljem redu, ali isto tako i da pacijent čeka satima zbog zauzetosti djelatnika Lučke kapetanije i Pomorske policije drugim poslovima. Stoga bi nam brzi brod opremljen kao vozilo hitne zaista puno značio, više nego helikopter, kaže Predrag Orlović, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu dodajući kako se ponekad dogodi da pacijent na prijevoz čeka satima.
No, do nabavke broda – “male hitne”, koji bi imao dovoljno prostora za pregled pacijenta i neke hitne zahvate te opremu za reanimaciju, potrajat će zasigurno još nekoliko godina jer za nabavku nema sredstava.
U Zadarskoj županiji svjesni su ovog problema, a kako smo doznali, pokrenuta je inicijativa za osnivanje stručnog povjerenstva koje bi imalo zadatak pripremti projekt kako bi se takav brod mogao financirati sredstvima iz EU fondova.