Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Započela Noć punog miseca

21.07.2016. 22:00
Započela Noć punog miseca


Manifestacija Noć punog miseca svog prvog dana održavanja dobila je i svoju edukativnu sastavnicu, u obliku okruglog stola na temu očuvanja tradicijske kulture građana i grada Zadra održanog u Gradskoj knjižnici Zadar. Pokretač ovog dijela programa bila je udruga Zvuci zavičaja, a o tradicijskoj kulturi građana grada Zadra raspravljali su članovi te udruge, kao i članovi udruge Zadarski tanac.
Cilj je bio okupiti još veći broj zadarskih udruga koje se bave tradicijskom kulturom, no zbog različitih obveza odaziv je za ovu prvu inačicu bio nešto manji. Ipak, ukoliko se ovo obilježavanje nastavi i druge godine, brojka će svakako biti veća, obećao je Dragan Brzoja, predsjednik udruge svirača tradicijskih glazbala Zvuci zavičaja.
Po završetku okruglog stola članovi udruga Zvuci zavičaja i Zadarski tanac napravili su defile gradom, nakon čega su se pridružili glavnom programu prvog dana ovogodišnje Noći punog miseca na zadarskoj rivi. Tamo su u sklopu predstavljanja tradicijske kulture najavljeni i drugi izvođači; KUD Lukoran, dječja glumačka skupina iz Rtine, ženska pjevačka skupina pod vodstvom prof. Ive Brkića, pjevači iz prominskog kraja, Nediljko Madžar na diplama s mišinom te Romeo Brzoja na tamburici.
Uz nastupe tradicijskih skupina, posjetitelji su jučer imali prilike okusiti i gastro ponudu Zadra i njegove okolice. Svoje proizvode izložili su brojni OPG-ovi, pa se tako moglo isprobati uistinu puno toga – od rakije, meda, gavuna, girica, fritula pa do poljičkog soparnika.